Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a ales-o pe Laphonza Butler, strateg democrat şi consilier în campania prezidenţială din 2020 a vicepreşedintei Kamala Harris, pentru a ocupa locul din Senatul SUA rămas vacant în urma decesului senatoarei Dianne Feinstein, relatează Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dianne Feinstein, decana de vârstă a Senatului SUA, care a avut o activitate îndelungată în această cameră, a murit joi, la vârsta de 90 de ani.

Alegând-o pe Laphonza Butler, guvernatorul Newsom şi-a îndeplinit promisiunea de a numi o femeie de culoare în cazul în care locul lui Feinstein ar fi devenit vacant. Butler va fi singura femeie de culoare care va activa în Senatul SUA şi prima persoană declarată ca făcând parte din comunitatea LGBTQ+ care va reprezenta California în această cameră.

Cu toate acestea, guvernatorul s-a confruntat cu presiuni din partea unor politicieni de culoare şi a unor grupuri de susţinere a drepturilor persoanelor de culoare pentru a o selecta pe Barbara Lee, o proeminentă membră de culoare a Camerei Reprezentanţilor, în vârstă de 77 de ani, care şi-a anunţat deja candidatura pentru acest loc din Senat la alegerile din 2024.

Laphonza Butler, în vârstă de 44 sau 45 de ani (nu este clar anul naşterii), conduce Emily's List, o organizaţie politică ce susţine femeile candidate democrate care sunt în favoarea dreptului la avort. De asemenea, ea este un fost lider sindical la SEIU 2015, o forţă puternică în politica californiană.

Numirea ei indică un calcul politic potenţial complicat în competiţia aglomerată din 2024 pentru a-i succeda lui Dianne Feinstein, care este în curs de desfăşurare de la începutul anului, notează AP.

Emily's List este cunoscută ca o forţă de strângere de fonduri, iar strângerea unor sume uriaşe de bani pentru campanie este o necesitate în orice cursă electorală la nivel de stat din California. În declaraţia sa, guvernatorul Newsom spune Laphonza Butler că se va retrage din organizaţie.

Purtătorul de cuvânt al lui Newsom, Anthony York, a declarat că guvernatorul nu i-a cerut lui Butler să se angajeze să rămână în afara cursei pentru Senat de anul viitor. Termenul limită până la care candidaţii pot depune actele pentru a candida la această funcţie este 8 decembrie. În cazul în care Butler va intra în competiţie, ea ar putea genera o competiţie serioasă în grupul relativ mic, dar influent, de alegători de culoare din California şi ar putea submina şansele lui Lee.

Decizia guvernatorului Newsom, care este văzut şi el ca un potenţial viitor candidat naţional, nu este însă lipsită de riscuri politice. Candidatul preferat de alegătorii de culoare a câştigat nominalizarea prezidenţială a Partidului Democrat în fiecare ciclu din 1992 încoace. Congressional Black Caucus s-a numărat printre grupurile şi politicienii de culoare care l-au îndemnat pe Newsom să o numească pe Lee, considerând-o cea mai calificată alegerea în acest post.

Democraţii controlează Senatul cu 51 de voturi la 49. O numire rapidă a înlocuitoarei lui Dianne Feinstein va oferi grupului democrat mai mult spaţiu de manevră la voturile strânse, inclusiv în cazul nominalizărilor cărora republicanii se opun în bloc.

Feinstein, cel mai în vârstă membru al Congresului şi cea mai longevivă femeie din Senat, a declarat în februarie că nu va mai candida pentru realegere în 2024. Lee este unul dintre politicienii democraţi proeminenţi care concurează pentru acest loc, alături de reprezentanţii democraţi ai SUA Katie Porter şi Adam Schiff. Newsom a declarat că nu a dorit să numească niciunul dintre candidaţi, deoarece le-ar oferi un avantaj nedrept în cursă.

Butler nu a deţinut niciodată o funcţie aleasă, dar are o experienţă îndelungată în politica californiană. Ea a fost consilier principal în campania prezidenţială din 2020 a Kamalei Harris, lucrând în acelaşi timp la o firmă de strategie politică ce a lucrat pentru Newsom şi mulţi alţi democraţi proeminenţi din stat. De asemenea, ea a lucrat pentru scurt timp în sectorul privat pentru Airbnb.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.