Un număr de 35.000 de lituanieni au format duminică un lanţ uman pe o lungime de 34 de kilometri, din Vilnius până la graniţa cu Belarus, pentru a-şi exprima sprijinul pentru protestatarii din Belarus şi lidera opoziţiei Sviatlana Tihanuskaia, care s-a refugiat în Lituania, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mai mult decât oricine altcineva îi puteţi înţelege pe belaruşi, pentru că nu cu mult timp în urmă aţi trecut prin acelaşi lucru ca noi”,  a afirmat Tihanuskaia într-un discurs înregistrat.

Aceasta nu a participat la manifestare din motive de securitate, potrivit echipei sale.

Tihanuskaia a fost principala contracandidată a preşedintelui Alexandr Lukaenko în alegerile care au avut loc pe 9 august. Victoria declarată a lui Lukaşenko, cu 80% din voturi, i-a determinat pe oponenţii acestuia să afirme că alegerile au fost trucate şi să declanşeze proteste uriaşe, fără precedent.

”Sunt mândru că naţiunea mea a răspuns apelului şi a venit aici să încurajeze Belarusul. Nu suntem indiferenţi şi nu vom fi niciodată indiferenţi”, a spus preşedintele lituanian Gitanas Nauseda.

Ambasadorul SUA în Lituania, Robert S. Gilchrist,  a participat la acest lanţ uman, purtând un steag roşu cu alb, care a fost pentru scurt timp steagul Belarusului, la începutul anilor 1990, şi care a devenit un simbol al protestelor antiguvernamentale.

”Mesajul meu este că sunt încântat să mă alătur unui număr atât de mare de oameni care demonstrează o astfel de unitate cu poporul din Belarus”, a declarat Gilchris reporterilor.

Lanţul uman a marcat aniversarea unui protest de masă împotriva Uniunii Sovietice, pe 23 august 1989, când 2 milioane de oameni şi-au dat mâna de-a lungul celor trei state baltice, Estonia, Letonia şi Lituania.

Cunoscut sub numele de Calea Baltică, a fost unul dintre cele mai bune exemple ale unui protest paşnic împotriva puterii discreţionare din Europa din deceniile recente, a spus Linas Kojala, director la Eastern Europe Studies Centre, un institut de cercetări din Vilnius.

”A dat mesajul că dorim o Lituanie diferită, neocupată de Uniunea Sovietică, iar evenimentul de astăzi afirmă că Lituania doreşte să vadă un stat belarus diferit”, a declarat Kojala.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.