Lai Ching-te, candidatul la preşedinţie pentru partidul de guvernământ din Taiwan, a câştigat sâmbătă alegerile pe care China le-a formulat ca o alegere între război şi pace, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Candidatul principalului partid de opoziţie din Taiwan, Kuomintang (KMT), Hou Yu-ih, şi-a recunoscut înfrângerea în alegeri.

Partidul Democrat Progresist al lui Lai, care susţine identitatea separată a Taiwanului şi respinge pretenţiile teritoriale ale Chinei, dorea să obţină un al treilea mandat, fapt fără precedent în actualul sistem electoral din Taiwan.

Lai s-a confruntat cu doi oponenţi la preşedinţie - Hou de la KMT şi fostul primar din Taipei Ko Wen-je, al micul Partid Popular din Taiwan, fondat abia în 2019.

Adresându-se reporterilor din oraşul sudic Tainan înainte de a vota, Lai a încurajat oamenii să voteze.

”Fiecare vot este preţuit, deoarece aceasta este democraţia din Taiwan câştigată cu greu”, a spus el în scurte observaţii.

În perioada premergătoare alegerilor, China l-a denunţat în mod repetat pe Lai ca fiind un separatist periculos şi a respins apelurile sale repetate la discuţii.

Lai spune că se angajează să păstreze pacea peste strâmtoarea Taiwan şi să întărească apărarea insulei.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat sâmbătă dimineaţă că a observat din nou baloane chineze traversând strâmtoarea sensibilă, dintre care unul a zburat deasupra Taiwanului.

Ministerul a denunţat valul de baloane raportat peste strâmtoare în ultima lună drept război psihologic şi o ameninţare la adresa siguranţei aviaţiei.

”Nimeni nu vrea război”, a spus Jennifer Lu, 36 de ani, o femeie de afaceri, care se juca pe un teren de iarbă cu fiica ei după ce a votat într-o dimineaţă însorită în districtul Songshan din Taipei.

Hou vrea să reia implicarea cu China, începând cu schimburile interpersonale şi, la fel ca China, l-a acuzat pe Lai că sprijină independenţa oficială a Taiwanului.

Lai spune că Hou este pro-Beijing, ceea ce Hou îl respinge.

Ko a câştigat o bază de sprijin pasionată, în special în rândul tinerilor alegători, pentru că s-a concentrat pe probleme precum costul ridicat al locuinţelor. El doreşte, de asemenea, să reangajeze China, dar insistă că nu se poate face în detrimentul protejării democraţiei şi modului de viaţă din Taiwan.

Alegerile parlamentare sunt la fel de importante, mai ales dacă niciun partid nu câştigă majoritatea, putând împiedica capacitatea noului preşedinte de a adopta legislaţie şi de a cheltui, în special pentru apărare.

”În comparaţie cu alegerile anterioare, rezultatul de această dată este foarte greu de prezis. Următorul lider al Taiwanului ar trebui să se gândească la modalităţi de a se înţelege paşnic cu China... Mulţi taiwanezi cred că ar trebui să menţinem status quo-ul”, a declarat Liao Jeng-wen, 44 de ani, un lucrător din sectorul financiar care a votat sâmbătă devreme.

Preşedintelui Tsai Ing-wen nu mai are dreptul să candideze, după după două mandate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.