Liderul conservatorilor greci Kyriakos Mitsotakis a fost învestit luni în mod oficial premier, la o zi după o victorie zdrobitoare în alegerile legislative elene, dând astfel pagina erei Tsipras într-o Grecie însetată de înnoire, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kyriakos Mitsotakis, în vârstă de 51 de ani, a  sosit împreună cu cei trei copii şi soţia la palatul prezidenţial şi a depus jurământul cu mâna pe Biblie, aşa cum vrea tradiţia greacă, într-o ţară în care nu există o separare între Bserică şi stat.

Predecesorul său - ateu - Alexis Tsipras a inaugurat jurământul civil după alegerea sa în 2015.

Învestit în mod oficial în faţa preşedintelui Prokopis Pavlopoulos, liderul conservator, care a obţinut aproape 40% din voturile exprimate, s-a dus apoi la Palatul Maximou, unde a avut loc transferul puterii de la predecesorul său Alexis Tsipras.

Luni după-amiaza urmează să fie anunţate numele miniştrilor din noul Guvern, care îşi preiau funcţiile încă de marţi, în timp ce, potrivit presei, prima şedinţă a Consiliului de Miniştri urmeză să aibă loc miercuri.

”Aceasta este o victorie a Europei şi nu doar a Greciei”, a exclamat Mitsotakis, la o zi după victoria clară a Partidului său Noua Democraţie (ND, dreapta) în alegerile legislative anticipate.

”Un mesaj puternic în vederea unor mari schimbări”, scria pe prima pagină cotidianul conservator Kathimerini. ”Suveranitate absolută”, proclama la rândul său Ta Nea (centru), în urma primelor alegeri legislative după ce Grecia a scăpat de faliment.

Perceput ca un reformator, un apropiat al mediilor de afaceri, Kyriakos Mitsotakis a salutat ”majoritatea clară” de 158 din 300 de mandate pe care ND a obţinut-o în Vuli (Parlamentul grec).

”Acesta este un mesaj puternic în favoarea unei schimbări în Grecia”, a declarat Kyriakos Mitsotakis într-un interviu acordat postului de televiziune CNBC, în care a promis să pună practică schimbările dorite de poporul grec după un deceniu de criză.

El a fost felicitat de către preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker şi de către preţedintele Turciei vecine Recep Tayyip Erdogan.

La trei ani după ce a preluat frâiele ND, Kyriakos Mitsotakis, moştenitor al unei mari familii politice şi fiul unui fost premier, preia astfel ştafeta de la Alexis Tsipras, liderul Partidului Syriza (stânga), care a obţinut 31,5% din voturile exprimate duminică.

TSIPRAS, ”ACTIV ÎN OPOZIŢIE”

Recunoscându-şi înfrângerea în seara scrutinului, cel mai tânăr şef de Guvern grec din ultimii 150 de ani a promis să rămână ”activ în rândul opoziţiei”, în pofida faptului că Syriza păstrează doar 86 din cele 144 de mandate pe care le deinea în Parlamentul în exerciţiu.

Ziarul Avghi (stânga) scrie că ”stânga este aici”. ”Syriza rămâne puternică”, scrie de asemenea Ziarul redactorilor (stânga). ”În pofida înfrângerii sale rămâne al doilea pol al unui sistem bipartit”, relevă Kathimerini.

Tsipras, care a apărut într-o Grecie în plin haos, doborâtă la pământ de o datorie şi de o cură de austeritate impusă de creditori - UE şi FMI -, a înviat speranţa, în ianuarie 2015, într-un popor sătul de falimente şi planuri sociale.

Însă acest lider tânăr de stânga radicală şi-a schimbat poziţia, apoi, obligat să accepte un plan de salvare şi măsuri dure în vederea împiedicării ieşirii din zona euro, ceea ce alegătorii nu i-au iertat deloc.

”O perioadă dureroasă se încheie”, a declarat Kyriakos Mitsotakis duminică seara în faţa susţinătorilor săi dezlănţuiţi. El le-a promis alegătorilor ”să redea mândria” Greciei şi să se ridice ”la înălţimea speranţelor lor”.

Ales în baza promisiunii de a pune capăt unei deceniu de criză, noul premier, un fost consultant la McKinsey, la Londra, a fost ministru al Reformei Administrative în precedentul Cabinet conservator al lui Antonis Samaras (2012-2014).

PRĂBUŞIREA ZORILOR AURII

Fiul defunctului premier Konstantinos Mitsotakis, acest absolvent de Harvard şi-a exprimat satisfacţia faţă de faptul că partidul Zori Aurii (neonazist) nu a obţinut pragul de 3% necesar pentru a intra în Parlament. 

”O mare victorie a democraţiei în Grecia”, a comentat el.

Liderii Zori Aurii - care avea 18 manfate în Parlamentul în exerciţiu - compar de patru ani în justiţie în legătură cu crime şii constituirea unei organizaţii criminale, într-un proces-fluviu.

Al treilea partid în noul Parlament, KINAL - născut din cenuşa PASOK (socialist) a obţinut 22 de mandate, urmat de KKE (comunişti) cu 15 mandate, Partidul Soluţia Greacă (naţionalist) cu zece mandate şi Partidul MeRa25 al fostului ministru al Finanţelor al lui Tsipras Yanis Varoufakis, cu nouă mandate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.