România ar bloca participarea Austriei la reuniunile NATO, ca răzbunare pentru veto-ul Vienei faţă de aderarea României la spaţiul Schengen, notează, sâmbătă, kurier.at.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit sursei citate, doi ofiţeri ai forţelor armate austriece aşteaptă de săptămâni întregi acreditarea lor pe lângă Alianţă. "Accesul lor este întârziat de România, care a cerut timp de gândire. Publicaţiile Salzburger Nachrichten şi Oberösterreichische Nachrichten au relatat în ediţiile lor de sâmbătă că este vorba de un răspuns la veto-ul guvernului austriac la Schengen", notează Kurier.

Într-un comunicat, un purtător de cuvânt al NATO a subliniat aprecierea Austriei ca partener de lungă durată şi a declarat: "Contăm pe România şi Austria pentru a rezolva orice problemă bilaterală care ar putea afecta activitatea ofiţerilor austrieci din posturile NATO".

Ministerul de Externe de la Viena a declarat sâmbătă pentru APA că România a cerut mai mult timp, respectiv o prelungire a perioadei de aşteptare până la jumătatea lunii octombrie, pentru a lua o decizie privind detaşarea a doi ofiţeri din cadrul Forţelor Armate austriece la sediul NATO. Detaşarea voluntară ar trebui să fie aprobată de toţi cei 31 de aliaţi NATO.

"Nu a fost stabilită o legătură cu chestiunea aderării la Schengen", a mai spus Ministerul de Externe. Ministerul de Externe, în coordonare cu Ministerul Apărării, se afla în contact strâns cu România pentru a facilita o aprobare rapidă.

În cazul de faţă, Ministerul Apărării "a contactat birourile NATO relevante prin intermediul reprezentanţei militare de la Bruxelles", a declarat Michael Bauer, purtătorul de cuvânt al Forţelor Armate austriece. În plus, se menţine un contact strâns cu Ministerul de Externe şi cu Cancelaria Federală.

Deşi Austria nu este membru NATO, ea este legată de Alianţă prin intermediul "Parteneriatului pentru pace" şi al operaţiunilor conduse de NATO cu mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU.

Participarea Austriei la reuniunile NATO a mai fost blocată de Turcia, timp de mai mulţi ani, începând cu 2016. Contextul de atunci a fost veto-ul austriac asupra negocierilor de aderare a Ankarei la UE.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.