Kremlinul a protestat miercuri faţă de extrădarea din Georgia către SUA a unui bărbat rus acuzat că a transportat ilegal în Rusia manualele de instrucţiuni ale avioanelor militare F-16, încălcând astfel legea americană privind exportul de arme, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oleg Tishkenko, un IT-ist, a fost extrădat către SUA din Georgia  în 2019, el fiind arestat în baza unui mandat american la un festival de muzică.

Diplomaţii ruşi susţin că el este acum reţinut la o închisoare din Utah înainte de procesul său.

Tishchenko, în vârstă de 42 de ani, susţine că a cumpărat manualele de pe eBay pentru a putea dezvolta un simulator foarte realist. El este vizat de cinci capete de acuzare printre care si contrabandă, conspiraţie împotriva SUA şi încălcarea legilor americane privind exportul de arme, conform diplomaţilor ruşi.

El a fost interesat şi de obţinerea unor manuale pentru alte aeronave americane precum F-35.

Ambasada Rusiei de la Washington a informat miercuri că este posibil ca Tishchenko să fi fost victima unei înscenări din partea SUA.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat la Moscova că este îngrijorat de practica SUA de a obţine extrădarea cetăţenilor ruşi din alte ţări precum Georgia.

„Este un cetăţean rus. Suntem îngrijoraţi şi nemulţumiţi de faptul că americanii iau astfel de măsuri provocatoare faţă de cetăţenii ruşi. Ne transmitem îngrijorările şi nemulţumirea către colegii americani la diferite niveluri”, a afirmat Peskov.

Rusia va urmări situaţia îndeaproape pentru a se asigura că Statele Unite îi respectă drepturile lui Tishchenko, a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.