Kremlinul denunţă luni ”înţelegerea greşită” a relaţiilor Moscovei cu Beijingul a lui Emmanuel Macron, după ce preşedintele francez a declarat că Rusia intră într-”o formă de vasalizare faţă de China”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Această abordare este absolut falsă şi rezultă dintr-o înţelegere absolut greşită a esenţei a ceea ce se întâmplă” între cele două puteri, a denunţat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”Relaţiile noastre cu China sunt de natura unui parteneriat strategic special”, dă el asigurări.

Peskov s-a declarat ”categoic în dezacord” cu poziţia apărată de către Emmanuel Macron.

Într-un interviu acordat ziarului francez L'Opinion, publicat duminică, preşedintele francez Emmanuel Macron a apreciat că ”Rusia a pierdut deja geopolitic” din cauză că desfăşoară o ofensivă militară în Ucraina.

”Ea a început de facto o formă de vasalizare faţă de China”, a declarat şeful statului francez.

Peskov a declarat luni că relaţia Moscovei cu Beijingul ţine ”de luarea în calcul a intereselor recirproce, a avantajelor reciproce, de o apropiere a viziunilor asupra lumiiâ şi de respingerea comună a încercărilor de a dicta şi de a impune opinia cuiva asupra dezvoltării ţării noastre”.

De aproape 15 luni, China nu a condamnat niciodată în mod public intervenţia militară rusă în Ucraina, spre deosebire de majoritatea marilor puteri mondiale.

La jumătatea lui martie, preşedintele chinez Xi Jinping a efectuat o vizită la Moscova, unde a participat la un summit foarte remarcat cu omnologul său rus Vladimir Putin, la care cei doi şi-au afişat unitatea împotriva Occidentului.

China a trimis însă, săptămâna aceasta, un emisar în Europa, pe Li Hui, în vederea ”unei rezolvări politice a crizei ucrainene”.

Li Hui urmează să efectueze marţi şi miercuri o vizită la Kiev, în cadrul acestui turneu cu etape în Rusia, Polonia, Franţa şi Germania.

Noile livrări de armament către Ucraina anunţate de către Regatul Unit înaintea unei întâlniri a premierului britanic Rishi Sunak cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski luni, la reşedinţa la ţară a premierilor britanici de la Chequers, vor cauza ”şi mai multă distrugere”, a avertizat luni Kremlinul.

”Marea Britanie aspiră să se plaseze în fruntea ţărilor care continuă să inunde Ucraina cu armament”, denunţă Peskov.

Aceste livrări ”nu vor avea un impact important asupra desfăşurării” Războiului din Ucraina, ci ”vor provoca şi mai multă distrugere”, dă el asigurări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.