Rusia susţine că Ucraina a lovit duminică de trei ori centrala nucleară Zaporojie, controlată de forţele ruseşti, şi a cerut Occidentului să răspundă, deşi Kievul a declarat că nu are nicio legătură cu aceste atacuri. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a repetat luni afirmaţia Moscovei că Ucraina s-ar afla în spatele atacurilor, pe care le-a calificat drept "foarte periculoase". La rândul său, agenţia ONU pentru energie atomică a avertizat că prin astfel de atacuri "nesăbuite" este pusă în pericol siguranţa nucleară, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Aceasta este o provocare foarte periculoasă", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Este o practică foarte periculoasă, care are consecinţe negative foarte, foarte rele pe termen lung. Din păcate, regimul de la Kiev îşi continuă activitatea teroristă", a acuzat Dmitri Peskov.

Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor secrete ucrainene a negat luni acuzaţiile Rusiei. Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al agenţiei de informaţii a armatei ucrainene (GUR), a sugerat că nu a avut loc niciun atac, spunând că forţele ruseşti inventează în mod obişnuit lovituri asupra centralei nucleare din Zaporojie, relatează The Guardian.

Cu toate acestea, atacurile au fost confirmate de această dată de agenţia de supraveghere atomică a ONU, AIEA, deşi aceasta nu a atribuit responsabilitatea pentru atac niciuneia dintre părţi. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, care are experţi la faţa locului, a declarat că a fost pentru prima dată când centrala nucleară, cea mai mare din Europa, a fost vizată direct de un atac, după noiembrie 2022, şi a spus că lovitura a pus în pericol siguranţa nucleară.

"Aceasta este o escaladare majoră a pericolelor de siguranţă şi securitate nucleară cu care se confruntă centrala nucleară Zaporojie. Astfel de atacuri nesăbuite cresc semnificativ riscul unui accident nuclear major şi trebuie să înceteze imediat", a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, într-un comunicat citat de Reuters. "Atacarea unei centrale nucleare este o acţiune absolut interzisă", a mai spus Grossi. "Deşi avariile de la unitatea 6 nu au compromis siguranţa nucleară, acesta a fost un incident grav care a avut potenţialul de a submina integritatea sistemului de izolare a reactorului", a adăugat el.

Centrala a fost prinsă în mod repetat în tiruri încrucişate de când Rusia şi-a lansat invazia pe scară largă din Ucraina, în februarie 2022, şi a confiscat instalaţia la scurt timp după aceea.

Cele şase reactoare nucleare ale centralei sunt oprite de atunci, dar centrala are în continuare nevoie de energie electrică şi de personal calificat pentru a opera sisteme de răcire cruciale şi alte caracteristici de siguranţă.

Atât Moscova, cât şi Kievul s-au acuzat reciproc, în repetate rânduri, că riscă un accident nuclear prin atacarea centralei.

Centrala nucleară are şase reactoare VVER-1000 V-320 de concepţie sovietică, răcite cu apă, care conţin uraniu 235 şi, de asemenea, are combustibil nuclear uzat în instalaţie. Reactoarele nr. 1, 2, 5 şi 6 se află în stare de oprire la rece, în timp ce reactorul nr. 3 este oprit pentru reparaţii, iar reactorul nr. 4 se află în aşa-numita "oprire la cald", potrivit centralei.

Agenţia nucleară de stat a Rusiei, Rosatom, a declarat că Ucraina a atacat centrala de trei ori duminică cu drone, mai întâi rănind trei persoane în apropierea unei cantine, apoi atacând o zonă de marfă şi apoi cupola de deasupra reactorului nr. 6. "Centrala nucleară Zaporojie a fost supusă unei serii fără precedent de atacuri cu drone, o ameninţare directă la adresa siguranţei centralei", a declarat Rosatom. "Nivelurile de radiaţii la centrală şi în zona înconjurătoare nu s-au schimbat", a precizat aceasta.

CITEȘTE ȘI Rosatom:: Trei persoane au fost rănite într-un atac ucrainean asupra centralei din Zaporojie

"Loviturile ruseşti, inclusiv cele simulate, pe teritoriul centralei nucleare ucrainene sunt de mult timp o practică criminală bine cunoscută a invadatorilor", a replicat Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al GUR.

La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a îndemnat liderii mondiali să condamne actul de "terorism nuclear". Zaharova s-a întrebat retoric de câte ori va mai pune Ucraina în pericol siguranţa nucleară la centrală înainte ca liderii occidentali să ia măsuri.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, care are experţi la faţa locului, a declarat că a fost pentru prima dată când centrala nucleară, cea mai mare din Europa, a fost vizată direct din noiembrie 2022 şi a spus că atacul a pus în pericol siguranţa nucleară.


viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.