Kremlinul, care se confruntă cu tot mai multe apeluri occidentale la o anchetă transparentă, a insistat miercuri asupra faptului că nu poate considera că opozantul Aleksei Nvalnîi a fost otrăvit, atât timp cât nu se identifică o substanţă anume, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem în dezacord total, în acest stadiu, cu diverse formulări pripite, utilizate abundent pentru a spune că există o probabilitate puternică de otrăvire”, a subliniat într-un briefing cu jurnalişti un purtător de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

”Cum se poate vorbi despre otrăvire dacă nu există otravă?”, a subliniat el.

Medicii germani care-l îngrijesc pe opozant la Berlin au anunţat că acesta a fost intoxicat cu ”o substanţă din grupul inhibitorilor colinesterazei”, dar fără să poată preciza care anume.

Aleksei Navalnîi - care şi-a făcut un nume anchetând cu privire la corupţia eitei ruse şi anturajului lui Vladimir Putin - s-a simţit rău într-un avion, în Siberia, săptămâna trecută.

Anturajul său a denunţat imediat o otrăvire şi a luptat pentru transferul medicalizat al acestuia în Germania, suspectându-i pe medicii ruşi că depun eforturi să camufleze o infracţiune.

Peskov, care a reacţionat faţă de îndemnuri, de trei zile, din Occident, în favoarea unei anchete transparente, a apreciat că aceasta ”nu este o prerogativă a administraţiei prezidenţiale de la Kremlin”, ci a forţelor de ordine.

Nicio anchetă nu a fost deschisă în Rusia, în pofida unei cereri în acest sens a rudelor lui Aleksei Navalnîi.

Cu toate acestea, Dmitri Peskov - care nu pronunţă niciodată în mod public numele opozantului - a declarat că Rusia, ”la fel ca toată lumea, are în mod clar interesul să înţeleagă ce a pus în comă un pacient îngrijit într-o clinică berlineză”.

Premierul britanic Boris Johnson şi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg sunt ultimii oficiali occidentali care îndamnă Moscova la o anchetă, după Berlin, Paris şi Washington.

În Rusia, un om de afaceri controversat, considerat un apropiat al lui lui Putin şi care se află în conflict cu Navalnîi, a ameninţat să-l ”ruineze” pe opozant în cadrul unor proceduri judiciare cu privire la un litigiu referitor la societatea sa din domeniul restauraţiei.

”Dacă Navalnîi îşi dă sufletul lui Dumnezeu, nu intenţionez să-l persecut în această lume (...). Dacă trăieşte, el va trebui să răspundă în faţa întregii rigori a legii ruse”, a ameninţat Evgheni Prigojin, suspectat de legături cu o ”uzină de troli” pe care Statele Unite o acuză de ameste în alegeri şi cu grupul paramilitar de mercenari Wagner.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.