Rusia a transmis vineri că problemele strategice de securitate, inclusiv armele spaţiale, reprezintă principalul domeniu de potenţial dialog cu Statele Unite, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statele Unite intenţionează să prezinte săptămâna viitoare Consiliului de Securitate al ONU o rezoluţie care să interzică desfăşurarea de arme nucleare în spaţiu, la două luni după ce surse americane au declarat că Washingtonul are noi informaţii legate de capacităţile nucleare ruseşti şi de încercări de a dezvolta o armă spaţială - fapt pe care Moscova l-a negat categoric.

Întrebat despre proiectul de rezoluţie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că "principalul domeniu potenţial de dialog între Statele Unite şi Rusia este reprezentat de problemele legate de securitatea strategică, care include problema spaţială".

Relaţiile dintre cele două ţări s-au prăbuşit la un nivel pe care Kremlinul l-a numit "sub zero" de când Rusia şi-a lansat războiul de agresiune în Ucraina, în 2022, iar Statele Unite şi-au intensificat furnizarea de ajutor pentru Kiev sub formă de arme, instruire şi informaţii.

Rusia şi SUA, de departe cele mai mari puteri nucleare, şi-au exprimat amândouă regretul cu privire la dezintegrarea tratatelor de control al armelor, acorduri care au încercat să încetinească cursa înarmărilor în timpul Războiului Rece şi să reducă riscul unui război nuclear. Ultimul tratat care limitează numărul de focoase nucleare strategice ale ambelor părţi urmează să expire în 2026.

Vladimir Putin insistă că Moscova va discuta despre controlul armelor doar ca parte a unui pachet mai larg de probleme legate de securitatea Rusiei, inclusiv preocupările sale legate de extinderea NATO şi de sprijinul occidental pentru Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.