Kremlinul a declarat marţi că o nouă întâlnire între şeful spionajului extern al preşedintelui Vladimir Putin, Serghei Narîşkin, şi directorul Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA, William Burns, ar fi utilă, dar nu a dat niciun indiciu cu privire la momentul în care aceasta ar putea avea loc, relatează Reuters şi TASS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Serghei Narîşkin a declarat marţi pentru agenţia de ştiri a statului rus, TASS, că o altă întâlnire cu omologul său american este "posibilă", iar contactele anterioare au fost "substanţiale".

"Nu poate fi exclusă (o astfel de întâlnire - n.r.) şi, bineînţeles, acest tip de dialog are sens ... Nu ştiu despre date exacte", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Când Serghei Narîşkin s-a întâlnit ultima dată cu William Burns, la Ankara, în noiembrie, oficialii americani au declarat că şeful CIA a avertizat Rusia cu privire la consecinţele oricărei utilizări a armelor nucleare şi a ridicat problema cetăţenilor americani deţinuţi de Rusia.

"Am avut timp să ne spunem multe unul altuia, să ne clarificăm poziţiile", a declarat Narîşkin pentru TASS, precizând că întrevederea cu Burns a durat două ore şi jumătate.

William Burns, care vorbeşte limba rusă, a fost trimis la Moscova şi la sfârşitul anului 2021 pentru a-l avertiza pe Putin în privinţa masării de trupe în jurul graniţelor Ucrainei.

Acţiunile Rusiei în Ucraina au declanşat cea mai mare criză în relaţiile Moscovei cu Occidentul de la Războiul Rece încoace, iar cea mai mare parte a dialogului cu Washingtonul este suspendat.

Odată cu mesajul sumbru rostit în ajunul Anului Nou, Putin a semnalat că nu va da înapoi, trimiţând rachete hipersonice în Atlantic şi numindu-şi cel mai important general la conducerea războiului din Ucraina.

Putin prezintă acum războiul din Ucraina drept pe o bătălie existenţială cu un Occident agresiv şi a declarat că Rusia se va apăra cu toate mijloacele disponibile. Statele Unite şi aliaţii lor spun că Rusia a lansat o acaparare imperială de teritorii, în timp ce Ucraina promite să lupte până când va goni de pe pământul său ultimul soldat rus.

Într-o dezvăluire rară, Narîşkin, şeful Serviciului rus de Informaţii Externe, SVR, a declarat că Rusia şi China cooperează intensiv. "Avem un volum mare de interacţiune, un volum mare de informaţii, informaţii operaţionale şi schimb de semnale", a declarat Narîşkin pentru TASS.

China s-a abţinut să condamne operaţiunea Rusiei împotriva Ucrainei sau să o numească "invazie", aliniindu-se Kremlinului, care vorbeşte de o "operaţiune militară specială". Dar războiul a subliniat, totuşi, traiectoriile diferite ale Chinei şi Rusiei: una este o superputere în ascensiune, a cărei economie se preconizează că o va depăşi pe cea a Statelor Unite în decurs de un deceniu, în timp ce cealaltă, cândva lider în ierarhia comunistă globală, este acum o fostă superputere care se luptă să treacă printr-un război istovitor.

Narîşkin a declarat că Rusia construieşte un parteneriat generos în domeniul informaţiilor şi cu aliatul său Iranul. "Avem un volum mare de cooperare cu omologii noştri iranieni, mai multe servicii speciale sunt partenerii noştri”, a afirmat Narîşkin.

El  susţine că vorbeşte periodic la telefon şi cu şefi - neidentificaţi - ai agenţiilor de spionaj europene despre situaţia din Ucraina, a relatat TASS. "Nu pot să spun cu cine, dar cu toate acestea există astfel de contacte şi există canale de comunicare", a spus şeful SVR.

Narîşkin acuză SUA şi Marea Britanie că "nu lasă să se mişte situaţia din jurul Ucrainei" şi susţine că Rusia a reuşit deja să limiteze ameninţarea Kievului de a crea o "bombă murdară".

SUA şi Marea Britanie au spus Ucrainei: "Nu, fără discuţii de pace, fără pace, v-am plătit deja zeci de miliarde, am investit în voi, vom continua să investim bani şi arme în voi, iar sarcina voastră este simplă - mergeţi şi luptaţi" - este citat Narîşkin de TASS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.