Rusia a declarat miercuri că doreşte să păstreze New START, singurul tratat nuclear rămas în vigoare cu Statele Unite, deşi acuză "o abordare distructivă" a Washingtonului în privinţa controlului armelor, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că este necesar să se păstreze cel puţin unele "indicii" de continuare a dialogului cu Washingtonul, "indiferent cât de nefericită este situaţia în prezent", a completat el.

Marţi, Statele Unite acuzaseră Rusia că a încălcat tratatul New START prin refuzul de a permite inspecţii pe teritoriul său.

"Considerăm că este foarte importantă continuarea acestui tratat", a spus Peskov, subliniind că este singurul care a rămas "cel puţin ipotetic, viabil".

"Altfel, vedem că Statele Unite au distrus de fapt cadrul legal" pentru controlul armelor, a adăugat el.

Tratatul New START a intrat în vigoare în 2011 şi a fost prelungit în 2021 pentru încă cinci ani. Acesta limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care Statele Unite şi Rusia le pot desfăşura, precum şi desfăşurarea de bombardiere şi rachete terestre şi submarine pentru a le lansa.

Împreună, Rusia şi Statele Unite deţin aproximativ 90% din focoasele nucleare din lume. Viitorul tratatului New START a căpătat o importanţă sporită într-un moment în care invazia Rusiei în Ucraina a împins cele două ţări mai aproape decât oricând în ultimii 60 de ani de o confruntare directă.

Săptămâna trecută, oamenii de ştiinţă din domeniul atomic au evaluat că "Ceasul Apocalipsei" - un indicator simbolic al distanţei la care se află omenirea de o posibilă anihilare - este mai aproape de miezul nopţii ca niciodată.

În luna august, Moscova a suspendat cooperarea cu SUA din cadrul tratatului, care prevede inspecţii reciproce, acuzând restricţiile de călătorie impuse de Washington şi de aliaţii săi după invadarea Ucrainei, dar a declarat că se angajează să respecte în continuare prevederile tratatului.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat marţi că Rusia are o "cale clară" pentru a reveni la conformitate, permiţând activităţile de inspecţie, şi că Washingtonul rămâne dispus să colaboreze cu Rusia pentru a implementa pe deplin tratatul. "Noul Tratat START rămâne în interesul securităţii naţionale a Statelor Unite", a declarat purtătorul de cuvânt.

CITEȘTE ȘI SUA acuză Rusia de nerespectarea Tratatului New START prin suspendarea inspecţiilor şi anularea negocierilor prevăzute de document

Discuţiile privind reluarea inspecţiilor trebuiau să aibă loc în noiembrie în Egipt, dar Rusia le-a amânat şi niciuna dintre părţi nu a stabilit o nouă dată. Moscova a acuzat Washingtonul că refuză să discute o agendă mai largă de "stabilitate strategică".

Luni, Rusia a transmis Statelor Unite că tratatul ar putea expira în 2026 fără a mai exista un înlocuitor, deoarece, susţine Moscova, Washingtonul încearcă să impună Moscovei o "înfrângere strategică" în Ucraina.

CITEȘTE ȘI Rusia spune că New START, tratatul cu SUA privind armele nucleare, ar putea înceta după 2026

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.