Kremlinul acuză marţi Regatul Unit de faptul că se află la originea exploziilor care au avariat în septembrie gazoductele Nord Stream 1 şi 2, în Marea Baltică, construite pentru a transporta gaze naturale ruseşti în Uniunea Europeană, prin Germania, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Serviciile noastre de informaţii dispun de probe care sugerează că atacul a fost condus şi coordonat de către specialişti militari britanici”, declară presei un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitrri Peskov.

”Există probe care arată că Marea Britanie este implicată într-un sabotaj, un atac terorist împotriva (acestor) infrastructuri energetice vitale, care nu sunt ruseşti, ci internţaionale”, a acuzat Dmitri Peskov.

”Asemenea acţiuni nu pot fi lăsate (fără răspuns). Vom reflecta la măsurile de luat”, a ameninţat el.

Peskov a denunţat ”tăcerea inacceptabilă a capitalelor europene”.

”AFIRMAŢII FALSE”

Armata rusă a acuzat deja - sâmbătă - Londra de implicare în scurgerile de gaze naturale din Nord Stream.

Aceste acuzaţii intervin în urma unor atacuri cu drone ucrainene aeriene şi submarine asupra Florei ruse la Marea neagră, în Crimmea anexată.

Armata rusă a imputat planificarea acestor atacuri unor ”experţi britanici”.

Apărarea britanică a respins aceste acuzaţii drept nişte ”afirmaţii false” ale Moscovei menite, în opinia acesteia, ”să deturneze atenţia”.

La 26 septembrie, patru scurgeri vaste de gaze naturale au fost descoperite din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, în largul Insulei daneze Bornholm - două în zona economică a Siediei şi două în zona economică a Danemarcei.

Inspecţii preliminare submarine au consolidat suspiciuni ale unui sabotaj, deoarece scurgerile au fost precedate de explozii.

Gazoductele Nord Stream 1 şi 2, care leagă Rusia şi Germania, se află în centrul unor tesniuni geopolitice de ani de zile, amplificate de decizia Moscovei de a tăia livrările de gaze naturale ruseşti către UE.

Ele nu se aflau în funcţiune, însă erau pline cu gaze naturale la momentul avarierii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.