Kosovo şi-a deschis duminică ambasada sa din Israel în Ierusalim, urmând exemplul SUA şi al Guatemalei, care sunt singurele ţări care au ambasade în acest oraş al cărui statut se află în centrul conflictului israeliano-palestinian, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kosovo, care este majoritar musulman, a promis să îşi stabilească ambasada în Ierusalim, atunci când a stabilit anul trecut relaţii diplomatice cu Israelul, cu susţinerea Statelor Unite.

Ministerul de Externe din Kosovo a afirmat pe Twitter că prin deschiderea ambasadei ”angajamentul asumat în Biroul Oval este astăzi respectat”.

Israelul priveşte noile legături cu Kosovo ca parte a unei normalizări mai largi a relaţiilor cu state arabe şi musulmane, în cadrul acordului intermediate de fostul preşedinte american Donald Trump.

Wasel Abu Youssef, membru al comitetului executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, a afirmat că deschiderea ambasadei Kosovo în Ierusalim contravine rezoluţiilor Naţiunilor Unite şi are rolul ”să slăbească cauza palestiniană”.

Nu a fost anunţată o dată oficială pentru ceremonia oficială de deschidere.

Joi, Cehia a deschis un birou diplomatic în Ierusalim, o filială a ambasadei sale din Tel Aviv, o măsură criticată de palestinieni şi de Liga Arabă.

Statutul Ierusalimului este unul dintre cele mai dificile obstacole în calea unui acord de pace între Israel şi palestinieni, care, cu un sprijin internaţional larg, vor ca Ierusalimul de Est, ocupat de Israel în războiul din Orientul Mijlociu din 1967, să fie capitala lor.

Israelul a anexat Ierusalimul de Est  după conflictul din 1967, într-o mişcare care nu a dobândit recunoaştere internaţională.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.