Seviciile de securitate kîrgîze susţin că atentatul cu maşină-capcană, care a zguduit la finele lunii august ambasada chineză din Bişkek, a fost orchestrat de către o grupare teroristă de militanţi uiguri activă în Siria şi a fost comis de către un atacator sinucigaş al Mişcării Islmiste a Turkistanului Estic, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, atacatorul sinucigaş a fost identificat drept Zoir Khalilov, un bărbat de etnie uigură originar din Tadjikistan.

Autorităţile din Kîrgîzstan au confirmat că explozia din apropierea ambasadei chineze, în care au fost răniţi trei angajaţi ai diplomaţiei chineze, a fost provocată de o maşină-capcană, iar atacatorul sinucigaş şi-a pierdut viaţa în deflagraţie.

Un purtător de cuvânt al ministerului de Interne a precizat că autovehiculul a explodat în interiorul curţii ambasadei chineze. În vreme ce, vicepremierul kîrgîz a catalogat explozia drept un act terorist.

Autorităţile locale reţin adeseori presupuşi militanţi islamişti care au legături cu gruparea Stat Islamic, ce duce o muncă activă de recrutare în statele musulmane central-asiatice, în special în fostele republici sovietice Kîrgîzstan, Uzbekistan şi Tadjikistan.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.