Influenta soră a dictatorului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, respinge luni drept o ”reverie” o propunere în vederea unor negocieri cu Statele Unite privind programul nuclear al Phenianului, cu o zi înaintea unei reuniuni americano-sud-coreene pe tema disuasiunii nucleare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este o reverie a Statelor Unite să creadă că pot opri progresele Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC) şi chiar să obţină o dezarmare ireversibilă prin suspendarea unor manevre militare comune, o pauză în desfăşurarea forţelor strategice şi o relaxarea reversibilă a unor sancţiuni”, declară, citată într-un comunicat difuzat de KCNA, Kim Yo Jong.

Cel mai bun mijloc de asigurare a păcii este contracararea Statelor Unite prin forţă, ”în loc să strângi o mână întinsă de gangsteri americani”, consideră ea.

Coreea de Nord a anunţat joi că a testat cu succes - sub supervizarea dictatorului Kim Jong Un personal - o nouă rachetă balistică ăntercontinentală (ICBM) cu combustibil solid.

Această rachetă - Hwasong-18 - care a fost folosită o singură dată anterior, în aprilie, a parcurs 1.001 kilometri, la o altitudine maximă de 6.648 de kilometri şi a căzut în Marea de Est, potrivit KCNA, numele coreean al Mării Japoniei.

Numărul unui nord-coreean a prezentat în 2022 drept ”ireversibil” statutul de putere nucleară al Coreei de Nord şi a îndemnat la o dezvoltare sporită a armamentului - mai ales a armamentului nuclear tactic.

Coreea de Sud şi Statele Unite şi-au sporit cooperarea militară în urma unor teste de rachetă şi au organizat manevre comune cu avioane de vânătoare de ultimă generaţie şi forţe strategice.

Aceste manevre urmează să fie repetate luna viitoare.

Seulul şi Washingtonul organizează marţi în capitala sud-coreeană o reuniune a Grupului Consultativ Nuclear, cu scopul, potrivit preşedinţiei sud-coreene, de a ”creşte disuasiunea nucleară împotriva Coreei de Nord”.

Washingtonul şi-a reiterat duminică o propunere în vederea unor negocieri nucleare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.