Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un i-a transmis, în timpul călătoriei de întoarcere, preşedintelui rus Vladimir Putin ”mulţumirile (sale) sincere”, după o vizită de aproape o săptămână în Rusia, scrie luni presa de stat nord-coreeană, o vizită care reaprinde temeri ale Occidentului cu privire la faptul că Phenianul ar putea furniza Moscovei arme în Războiul rus din Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vizita numărului unui nord-coreean în Extremul Orient rus - care s-a încheiat duminică -, axată asupra apărării, a dezvăzuit potenţiale legături militare între cele două ţări.

Kim Jong Un a trecut în revistă numeroase echipamente - rachete spaţiale şi submarine ruseşti.

Cei doi şi-au oferit în mod simbolic puşti.

Această vizită reaprinde temeri ale Occidentului, potrivit cărora această ţară izolată şi dotată cu arma nucleară ar putea furniza Moscovei armament destinat agresiunii ruse în Ucraina.

În urma acestei vizite, care a început oficial marţi, Kim Jong Un i-a prezentat ”mulţumiri sincere preşedintelui Putin şi liderilor ruşi” pentru ”atenţia deosebită şi ospitalitatea lor cordială”, scrie agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.

El a urat ”prosperitate Rusiei şi bunăstare poporului său”, scrie KCNA.

Această călătorie a fost marcată de întâlnirea cu liderul de la Kremlin, miercuri, pe cosmodromul Voctocini, situat la aproape 8.000 de kilometri est de Moscova.

Vizita dictatorului nord-coreean în Rusia ”va străluci mult timp în istorie”, scrie KCNA, şi va consolida şi mai mult ”unitatea militară” a celor două ţări, ”deschizând un nou capitol” al relaţiilor lor.

Însă Kremlinul subliniază că nu s-a semnat ”niciun acord” săptămâna trecută.

Vladimir Putin a acceptat o invitaţie a lui Kim Jong Un de a efectua o vizită  în Coreea de Nord şi a evocat un posibil ajutor în fabricarea de sateliţi, în urma eşecului a două tentative recente ale Phanianului.

Înainte de a pleca din Vladivostok duminică, dictatorul a primit cadou cinci drone explozive de la guvernatorul regional, o dronă de recunoaştere şi o vestă antiglonţ, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass.

Kim Jong Un, aflat la bordul trenului său blindat, este ”pe drumul de întoarcere acasă, după ce a dat o nouă cotitură radicală istoriei dezvoltării relaţiilor între RPDC (Republica Populară Democratică Coreea, numele oficial al Coreei de Nord) şi Rusia”, scrie KCNA.

Moscova şi Phenianul, aliaţi isotrici, sunt vizate de sancţiuni mondiale, Rusia din cauza Războiului din Ucraina, iar Nordul este suspectat de faptul că vrea să dobândească tehnologie rusă în programele satelitare, nuclear şi balistic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.