Liderul nord-coreean Kim Jong-un a afirmat sâmbătă că se apropie de deţinerea armei nucleare, iar obiectivul Phenianului este ”un echilibru de forţe” cu Statele Unite, o nouă provocare după ce ONU a condamnat ”ferm” ultimul tir de rachetă nord-coreean, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Scopul final este (...) să facem aşa încât liderii americani nici măcar să nu îndrăznească să se mai gândească la o opţiune militară împotriva Republicii Populare Democratice Coreea”, a insistat numărul unu nord-coreean, citat de agenţia oficială KCNA, părând să ignore comunicatul Consiliului de Securitate al ONU de vineri după-amiaza.

Reacţionând faţă de un tir de rachetă cu rază de acţiune ”intermediară” al Phenianului deasupra Japoniei, vineri dimineaţa, Consiliul s-a reunit de urgenţă vineri după-amiaza, la New York, cu uşile închise.

Comunicatul final denunţă clar ”acte scandaloase” şi ”extrem de provocatoare” ale Coreei de Nord, căreia îi cere să le ”oprească imediat”.

”Aceste acţiuni nu sunt doar o ameninţare la adresa regiunii, ci a tuturor tuturor statelor membre ONU”, continuă Consiliul, referindu-se la acest ultim tir de rachetă, dar şi la al şaselea test nuclear al regimului stalinist de pe 3 septembrie.

Cu toate acestea Kim exclude să-şi întrerupă programele balistic şi nuclear. Liderul nord-coreean a apreciat astfel, potrivit KCNA, că acest tit al unei rachete de tip Hwasong-12, vineri dimineaţa, a fost un succes şi a promis să sporească ”capacităţile nucleare militare” ale ţării sale izolate.

”SCOP APROAPE ATINS”

În opinia lui David Wright, un fizician de la asociaţia Union of Concerned Scientists, ”Coreea de Nord a demonstrat că poate să atingă Guamul (unde Washingtonul deţine instaaţii militare strategice) cu una dintre rachetele ei, chiar dacă încărcătura (rachetei) nu este cunoscută” şi nici precizia acesteia.

”Nordul transmite următorul mesaj: «nu tremurăm în faţa niciunei sancţiuni, iar ameninţările noastre nu sunt goale”, a declarat pentru AFP Yang Moo-Jin, de la Universitatea pentru studii nord-coreene de la Seul.

”Aproape ne-am atins scopul (arma nucleară)”, a insistat Kim sâmbătă penru KCNA. ”Ar trebui să le arărăm clar acestor mari puteri naţionaliste cum şi-a atins ţara noastră obiectivul de a dispune de arma nucleară, iar asta în pofida sancţiunilor lor nelimitate şi blocadei lor”.

În urma ultimului test nuclear de la 3 septembrie - o bombă cu hidrogen suficient de miniaturizată cât să fie pusă într-o rachetă potrivit Phenianului -, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate, luni, a opta serie de sancţiuni economice impuse Coreei de Nord.

De această dată, comunitatea internaţională a optat pentru o limitare a exporturilor de petrol şi a produselor rafinate către Nordul peninsulei şi interzicerea achiziţionării de textile nord-coreene.

Însă nimic nu pare să-l calmeze pe liderul nord-coreean, hotărât mai mult ca niciodată să se doteze cu arma nucleară.

”NEGOCIERI DIRECTE”

De la începutul verii, tensiunile între comunitatea internaţională şi Coreea de Nord au cunoscut mai multe perioade de vârf.

Preşedinţii rus Vladimir Putin şi francez Emmanuel Macron au îndemnat vineri la ”negocieri directe” cu Phenianul, pentru a pune capăt supralicitărilor.

Potrivit Kremlinului, cei doi lideri s-au pus de acord, într-o convorbire la telefon, asupra ”necesităţii de a rezolva această situaţie extrem de complicată exclusiv prin mijloace politice şi diplomatice”.

Discuţiile între Phenian şi cele cinci mari puteri - Statele Unite, China, Japonia, Rusia şi Coreea de Sud - lansate în 2003 sunt blocate din 2008.

OPŢIUNI MILITARE ”PUTERNICE”

În cursul Adunării Generale a ONU, care se desfăţoară săptămâna viitoare la New York, preşedintele american Donald Trump urmează să discute joi, despre Coreea de Nord, cu aliaţii săi sud-coreean şi japonez.

Însă, fără să aştepte, Trump a avertizat din nou Coreea de Nord, vineri, dând asigurări că Statele Unite dispun de opţiuni militare ”puternice” cu care să răspundă ”dispreţului” Phenianului ”la adresa vecinilor săi şi comunităţii internaţionale”.

În urma tirurilor nord-coreene, în iulie, a două rachete balistice intercontinentale (ICBM), care au părut să pună în raza lor de acţiune o bună parte a continentului american, Donald Trump a ameninţat cu ”focul şi furia”. Phenianul i-a replicat promiţând să tragă patru rachete în apropiere de Insula Guam, un teritoriu american la Pacific.

Şeful diplomaţiei americane Rex Tillerson a îndemnat, joi, China şi Rusia, principalelel susţinătoare economice ale Phenianului, să exercite presiuni ”din proprie iniţiativă” asupra regmului stalinist.

Beijingul, care a condamnat tirul şi a îndemnat la reţinere, a băgat Phenianul şi Washingtonul în aceeaşi oală, catalogând drept ”iresponsabile” criticile americane.

”Miezul problemei este opoziţia dintre Coreea de Nord şi Statele Unite (...). China nu se află la originea escaladării tensiunilor”, a declarat o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze, Hua Chunying.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.