Coreea de Nord a sărbătorit cu grandoarea caracteristică lansarea primului său satelit de spionaj, liderul Kim Jong Un afirmând că această realizare reprezintă o exercitare a dreptului ţării la autoapărare, în timp ce premierul a spus că este o dovadă că armata Phenianului poate lovi oriunde în lume, a relatat presa de stat, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coreea de Nord a anunţat marţi că a plasat pe orbită primul său satelit spion, ceea ce a generat condamnări internaţionale pentru încălcarea rezoluţiilor ONU care îi interzic utilizarea tehnologiei aplicabile programelor de rachete balistice.

Kim a vizitat Administraţia Naţională de Tehnologie Aerospaţială (NATA) pentru a-i lăuda pe oamenii de ştiinţă şi pe tehnicienii din domeniul spaţial şi a declarat că lansarea de marţi a fost un "eveniment revelator" în faţa mişcărilor "periculoase şi agresive" ale forţelor ostile, după cum a relatat agenţia oficială de ştiri KCNA.

"El a spus că posesia satelitului de recunoaştere este un exerciţiu deplin al dreptului la autoapărare pe care forţele armate ale RPDC nu îl pot ceda nici măcar un pic şi nici opri, nici măcar o clipă", a precizat KCNA, folosind iniţialele numelui oficial al Nordului, Republica Populară Democrată Coreeană.

Coreea de Nord a organizat joi o recepţie pentru a sărbători lansarea, în cadrul căreia premierul Kim Tok Hun a declarat că satelitul va transforma armata nord-coreeană în "cea mai bună armată din lume, capabilă să lovească întreaga lume".

Fotografiile din presa de stat au arătat membri ai familiei lui Kim alăturându-se liderului pentru a sărbători lansarea. Fiica lui Kim s-a aşezat lângă el la banchet, purtând un tricou cu logo-ul NATA, alături de soţia lui Kim, de sora sa şi de cercetători şi ingineri din domeniul rachetelor.

Lansarea satelitului în această săptămână a fost a treia astfel de încercare a Nordului din acest an, după două eşecuri, şi a urmat deplasării - un gest excepţional - a lui Kim în Rusia, în septembrie, când Vladimir Putin i-a promis să ajute Pheanianul să construiască sateliţi.

Oficialii sud-coreeni au declarat că această lansare a implicat cel mai probabil asistenţa tehnică rusă în cadrul unui parteneriat în creştere în care Phenianul a furnizat Rusiei milioane de proiectile de artilerie. Rusia şi Coreea de Nord au negat că ar fi vorba de tranzacţii cu arme, dar şi-au promis o cooperare mai strânsă.

Serviciile de informaţii sud-coreene cred că satelitul nord-coreean a intrat pe orbită, dar că va fi nevoie de timp pentru a evalua dacă acesta funcţionează normal.

Fotografiile din presa de stat au arătat membri ai familiei lui Kim alăturându-se liderului pentru a sărbători lansarea. Fiica lui Kim s-a aşezat lângă el la banchet, purtând un tricou cu logo-ul NATA, alături de soţia lui Kim, de sora sa şi de cercetători şi ingineri din domeniul rachetelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.