Ucraina vrea să desfăşoare avioane americane de vânătoare de tip F-16 - până în martie 2024 -, anunţă într-un interviu acordat postului Radio Svoboda şi publicat miercuri ministru ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Până în prezent, niciun guvern nu s-a angajat să livreze Ucrainei avioane americane de vânătoare de tip F-16.

Acest interviu a fost realizat marţi şi este publicat în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski participa la o reuniune bilaterală cu premierul demisionar olandez Mark Rutte, în marja summitului NATO de la Vilnius, în Lituania.

Zelenski şi Rutte au anunţat un ”acord în vederea începerii formării unor piloţi (ucraioneni pe F-16) în august”.

”Ne apropiem de o decizie cu privire la modernizarea aviaţiei Ucrainei”, anunţă într-o postare pe Telegram Zelenski.

Îndemnat de Radio Svoboda să anunţe în mod public când începe formarea piloţilor ucraineni pe avioane de tip F-16 şi când va primi Kievul aeronave de acest tip, Kuleba a declarat că ”cred că este o problemă foarte complicată din punct de vedere tehnic. Formarea ar urma să înceapă cândva în augus, poate la începutul lui septembrie”.

”În paralel se vor pregăti deciziile judiciare necesare în vederea transferului avioanelor. Cred că, până la sfârşitul primului trimestru al anului viitor, primele (avioane de tip) F-16 zboară în spaţiul aerian ucrainean, pilotate de piloţi ucraineni. Acest lucru va fi conform programului”, a condinuat el.

Însă este necesar să fie formaţi totodată ingineri şi tehnicieni şi, în plus, să se pregătească infrastructuri.

Statele Unite şi-au schimbat poziţia cu privire la livrarea unor avioane de tip F-16 Ucrainei în mai.

Washingtonul anunţa atunci că urmează să autotrizeze aliaţii Kievului să exporte acest tip de avioane americane de vânătoare.

Câteva state europene deţin avioane de tip F-16 produse de către Statele Unite, inclusiv Olanda, care şi-a exprimat voinţa de a exporta unele dintre aceste aeronave către Ucraina.

Însă este necesar ca Statele Unite să aprobe acest transfer către terţi, din cauza tehnologiei americane sensibile cu care sunt dotate.

Kievul insistă că avioanele de tip F-16 sunt esenţiale în respingerea atacurilor aeriene ruse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.