Un politician ucrainean prorus, Ilia Kiva, un fost deputat, în vârstă de 45 de ani, a fost găsit mort miercuri, în apropiere de Moscova, ”cu o rană la cap”, în districtul Odinţovo, anunţă autorităţile locale citate de agenţiile ruse de presă, ”o operaţiune specială a SBU” revendicată de Kiev.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Lichidarea principalului trădător, colaborator şi propagandist Ilia Kiva a fost o operaţiune specială a SBU”, revendică o sursă din cadrul apărării ucrainene.

”El a fost ucis cu arme uşoare”, precizează această sursă.

Comitetul rus de anchetă a anunţat cu puţin mai înainte de această revendicare moartea unui reprezentant al ocupaţiei intalat de către Moscova, ucis în explozia unui ”dispozitiv neidentificat”, plasat într-o maşină, la Lugansk, un oraş ocupat în estul Ucrainei.

Oleg Popov, un fost deputat local, a murit, ”în urma detonării unui dispozitiv neidentificat, într-o maşină”, a anunţat Comitetul rus de anchetă, precizând că circumstanţele ,orţii acestuia sunt ”pe cale să fie stabilite”.

Comitetul precizează că Oleg Popov a fost als în două rânduri în ”parlamentul” separatist din Lugansk şi a difuzat imagini în care apare o maşină distrusă şi carbonizată, înconjurat de anchetatori care munceau.

ATACURI REGULATE ÎN TERITORIILE ANEXATE

Publicaţia locală Lug-info scrie că Oleg Popov, în vârstă de 51 de ani, era un antreprenor care s-a alăturat separatiştilor proruşi susţinuţi de Moscova după începutul războiului cu Kievul, în 2014.

El a condus un comitet însărcinat cu probleme de securitate şi apătrare, potrivit acestei surse.

Atacuri uneori mortale au loc cu regularitate în cele patru teritorii ucrainene - Doneţk, Lugans, Herson şi Zaporojie - a căror anexare Moscova a revendicat-o în septembrie 2022, vizând reprezentanţi ai ocupaţiei ruse.

La începutul lui noiembrie, tot în regiunea Lugansk, Ucraina a revendicat asasinarea cu o maşină-capcană a lui Mihail Filiponenko, un deputat şi un fost oficial militar local de rang înalt.

Serviciile ruse de securiatte (FSB) acuză Kievul că s-a aflat în spatele unei tentative de asasinat, în octombrie, în Crimeea anexată, a altui deputat ucrainean care a trecut de partea rusă, Oleg Ţariov.

Moscova acuză Kievul că se află la originea mai multor asasinate sau tentative de asasinat pe teritoriul Rusiei, de la începutul invaziei Ucrainei, în februarie 2022.

Înaintea invaziei, în teritoriile aflate sub controlul separatiştilor proruşi în regiunile Doneţk şi Lugansk (Donbas) au avut loc reglări de conturi sângeroase între separatişti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.