Armata ucraineană anunţă vineri, într-un mesaj postat pe Twitter, că a distrus şi scufundat un remorcher rusesc mic - Spasatel Vasili Beh -, lovit de două rachete antinavă în apropierea Insulei Şerpilor, la Marea Neagră, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această navă de susţinere transporta ”muniţie, armament şi personal către Insula Şerpilor”, în largul Odesei.

Marina ucraineană afirmă că la bordul navei se afla unul dintre cele mai moderne sisteme antiaeriene ruseşti cu rază scurtă de acţiune, de tip Tor-M2KM.

Kievul a publicat o înregistrare video pe care o prezintă ca fiind momentul distugerii navei ruseşti, filmat de o dronă de tip Bayrakhtar TB2 de fabricaţie turcă.

Imaginile par credibile, însă nu au putut fi autentificate, în acest stadiu, de către altă sursă din cadrul autorităţilor ucrainene.

Autorităţile ucrainene au anunţat - în mai multe rânduri de la începutul războului - în mod eronat că au scufundat bastimente ruseşti - inclusiv nava de patrulare Vasili Bikov sau fregata Admiral Makarov.

Însă, în ambele cazuri, nu au publicat nicio înregistrare video prin care să-şi dovedească spusele.

RACHETE UCRAINENE, DAR ŞI AMERICANE

”Moskva nu va rămâne singură”, afirmă ironic armata ucraineană pe Twitter.

Ea se referă la distrugerea - tot cu două rachete ucrainene - a crucişătorului rus, nava amiral a FloteiRuse la Marea Neagră, la 14 aprilie.

În cazul în care această nouă distrugere se confirmă,. ea nu va avea aceeaşi amploare, având în vedere că Spasatel Vasili Beh este un simplu remorcher mic, de 1.600 de tone, pus în serviciu în 2017.

Ea ar ilustra totodată ameninţarea pe care o reprezintă pentru Rusia rachetele antinavă ucrainene.

Kievul dispune în acest domeniu de propriile rachete - Neptun, puse în serviciu în 2019 -, dar şi de rachete americane de tip Harpoon, a căror livrare de către ţări europene a fost anunţată oficial de către Statele Unite la începutul lui iunie.

Nimic nu arată, în acest stadiu, că remorcherul ar fi fost atins de unele sau de celelalte.

Acest armament - cu o rază de acţiune maximă de 300 de kilometri - acoperă o parte importantă a nordului Mării Negre.

Ele ameninţă mai ales prezenţa rusă pe Insula Şerpilor, un teritoriu care are o suprafaţă de doar 17 hectare, dar care este considerat strategic, având în vedere că se află la aproximativ 50 de kilometri de coasta ucraineană, în sud-vestul marelui port Odesa.

Moscova şi-a consolidat apărarea pe această insulă, de mai multe săptămâni, în domeniul luptei anti-aeriene, în urma unei tentative aeropurtate - eşuate - a armatei ucrainene, la jumătatea lui mai, de a recuceri insula.

Însă fluxurile logistice către Insula Şerpilor, realizate de către Flota rusă de susţinere, sunt deosebit de vulnerabile, un lucru ilustrat de distrugerea parţială sau totală a cinci vedete rapide de tip Raptor şi a unei nave mici de debarcare - Serna - de la începutul lui mai.

Pierderea remorcherului Spasatel Vasili Beh ar putea fi o nouă confrmare a acestui lucru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.