Republicanul Kevin McCarthy a devenit marţi primul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din istoria SUA care este forţat să părăsească postul, după un vot în acest sens al extremiştilor din propriul partid cărora li s-au alăturat rivalii democraţi, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rezultatul final al votului a fost de 216 voturi pentru demitere şi 210 împotrivă.

Votul pentru demiterea preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor a fost organizat în urma unei rebeliuni a republicanilor de extremă dreapta, o revoltă ajutată de rivalii democraţi şi alimentată de frustrarea legată de abordarea lui McCarthy privind cheltuielile guvernamentale şi negocierile de săptămâna trecută cu Joe Biden pentru evitarea intrării guvernului în incapacitate de plată.

Membru al Congresului din 2007, reprezentând statul California, McCarthy a fost ales în funcţia de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor în ianuarie, când republicanii au preluat majoritatea în camera inferioară. Alegerea lui ca lider nu a fost însă uşoară, ci a intervenit în urma unui scrutin epuizant cu 15 runde de vot, după ce aceiaşi republicani de extremă dreapta care ulterior aveau să pună la cale înlăturarea sa au cerut concesii în schimbul acordului lor.

În lunile care au urmat, acei legislatori au devenit frustraţi de abordarea speakerului în privinţa guvernării, după ce acesta a ajuns la înţelegeri cu Biden şi cu democraţii pentru a ridica plafonul de îndatorare guvernamentală şi, la sfârşitul săptămânii trecute, a menţinut guvernul federal funcţional după adoptarea unui nou plan de cheltuieli. Acest acord l-a determinat pe republicanul de Florida Matt Gaetz să depună luni o moţiune pentru demiterea speakerului Camerei Reprezentanţilor.

În timp ce majoritatea republicanilor din Camera Reprezentanţilor l-au susţinut pe McCarthy, ostilitatea democraţilor faţă de speaker, care este un aliat al lui Donald Trump, şi alte câteva „dezertări” din rândul republicanilor i-au pecetluit soarta.

Camera Reprezentanţilor trebuie să înceapă acum procesul de găsire a unui nou preşedinte.

Republicanii păstrează o majoritate strânsă în camera inferioară a Congresului, având 221 de voturi faţă de 212 ale democraţilor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.