Concertul unui cântăreţ rus care susţine invazia Ucrainei a fost anulat în Kazahstan, după un val de indignare în această ţară din Asia Centrală, aliată tradiţională a Moscovei, dar care în ultima vreme încearcă să-şi afişeze neutralitatea în legătură cu acest conflict şi chiar să se distanţeze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Kazahii au recurs la reţelele sociale pentru a se opune concertului cântăreţului rus Grigori Leps, care susţine ocupaţia rusă a Ucrainei. Compania care organiza concertul a decis în mod unilateral să îl anuleze", a anunţat luni administraţia regională din Almati pe pagina sa de Instagram, potrivit AFP.

Makao Luxury Village Resort, complexul hotelier în care urma să aibă loc concertul lui Grigori Leps în luna iulie, în oraşul Konaev (regiunea Almatî), a anunţat luni că a rupt contractul cu organizatorul, fără a da alte detalii.

"Ne putem descurca şi fără Kazahstan", a reacţionat agentul lui Grigori Leps. "Ne-am susţinut ţara şi vom continua să o facem", a spus Vladimir Uriupin, agentul artistului, citat de Gazeta.ru.

Prieten apropiat al lui Vladimir Putin, Grigori Leps cântă la mitinguri dedicate liderului de la Kremlin. Cel mai recent a avut loc pe 22 februarie 2023.

Activistul kazah Turar Kusain este unul dintre cei care au cerut anularea concertului artistului. "Ştim cu toţii foarte bine că Grigori Leps este cântăreţul favorit al lui Vladimir Putin şi că susţine deschis războiul din Ucraina. Kazahstanul adoptă oficial o poziţie neutră în conflictul ruso-ucrainean. Dar fiecare naţionalist kazah doreşte victoria Ucrainei. Vă rog să nu organizaţi un concert al acestui artist Z", a scris el, referindu-se la litera-simbol a invaziei ruse în Ucraina.

Potrivit ziarului online rus Gazeta.ru, Arman Şoraev, o personalitate publică pro-europeană, a oferit bani oricui ar fi perturbat concertul.

Fostele republici sovietice din Asia Centrală sunt tradiţional apropiate de Moscova, dar încearcă să adopte o poziţie neutră faţă de războiul din Ucraina. Concertele artiştilor ruşi care susţin sau se opun conflictului sunt anulate în mod regulat, potrivit AFP.

Decizia autorităţilor din Kazahstan de a anula concertul lui Leps a fost luată la câteva zile după ce acesta  a promis că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a ajuta armata Moscovei. "Tot ceea ce putem face pentru armata noastră, vom face din adâncul inimii noastre, fie că este vorba de cântat sau de susţinerea financiară a soldaţilor noştri", a declarat el în weekend, în marja forumului economic de la Sankt Petersburg la care a participat şi Vladimir Putin. El a susţinut propunerea unui alt artist de a dona un milion de ruble (aproximativ 10.800 de euro) pentru distrugerea fiecărui tanc de luptă Leopard şi Leopard 2 furnizat de Germania Ucrainei.

Într-un gest cu semnificaţii, preşedintele kazah Kassîm-Jomart Tokaev nu a participat la forumul economic anual de la Sankt Petersburg, supranumit şi "Davosul rusesc", după ce liderul Kazahstanului a refuzat să urmeze linia Kremlinului cu privire la invazia rusă în Ucraina la evenimentul similar organizat anul trecut. Atunci, aflat pe scenă împreună cu Vladimir Putin, Tokaev a declarat că Kazahstanul nu va recunoaşte independenţa republicilor pro-ruse din estul Ucrainei. Comentariile sale au ridicat semne de întrebare, deoarece Kazahstanul, care împarte cu Rusia cea mai lungă frontieră terestră continuă din lume, face parte de zeci de ani din blocurile comerciale şi de securitate conduse de Moscova şi consideră Rusia partenerul său strategic.

Pe de altă parte, liderul Kazahstanului dă în ultima vreme tot mai multe semnale că vrea să se distanţeze de Moscova. Luna trecută, la summitul Uniunii Economice Euroasiatice (UEE) care s-a desfăşurat la Moscova, Kassîm-Jomart Tokaev a criticat în mod neobişnuit de dur uniunea şi a calificat apropierea observată între Rusia şi Belarus drept o problemă gravă. De asemenea, după câteva zile, el a respins ironic o idee avansată de liderul Belarusului de a se alătura statului unional Rusia-Belarus ca să aibă protecţie nucleară. "Am apreciat gluma sa", a declarat Tokaev, citat de biroul său de presă într-o postare pe Telegram. Astana a transmis că Kazahstanul este deja membru al unui bloc comercial mai larg condus de Rusia, Uniunea Economică Eurasiatică, astfel încât nu este necesară o integrare suplimentară.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.