Kazahstanul a anunţat că face eforturi pentru a promova utilizarea limbii kazahe în detrimentul limbii ruse în mass-media, pe fondul scepticismului tot mai mare faţă de influenţa Moscovei în această fostă republică sovietică de la invazia din Ucraina. Legislaţia aflată în dezbatere prevede că ponderea limbii de stat la televiziune şi radio ar trebui să crească la 70%, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kazaha este limba oficială a fostei republici sovietice din Asia Centrală, dar şi limba rusă este recunoscută ca limbă oficială şi este vorbită pe scară largă în rândul celor aproximativ 20 de milioane de locuitori ai acestei ţări cu regim autoritar.

"Proiectul de lege privind mass-media stipulează o creştere a ponderii limbii de stat în televiziune şi radio de la 50% la 70%", a declarat ministrul culturii, Aida Balaeva, reporterilor din capitala Astana.

Legislaţia este în curs de dezbatere, dar este probabil să fie aprobată fără probleme în parlamentul considerat loial preşedintelui Kassîm-Jomart Tokaev.

"Această tranziţie va avea loc cu o rată de 5% pe an începând din 2025", a declarat Balaeva, referindu-se la planurile guvernului de a promova limba kazahă după prăbuşirea Uniunii Sovietice în urmă cu trei decenii.

Kazahstanul, unde etnicii ruşi reprezintă aproximativ 15% din populaţie, împarte o graniţă lungă cu Rusia şi păstrează legături politice, economice şi militare strânse cu Moscova. Ţara a încercat să consolideze legăturile şi cu ţările occidentale şi China de când Rusia a invadat Ucraina în 2022.

CITEȘTE ȘI Kazahstanul mută serverele ruseşti ale Yandex de teama de a nu fi spionat

Kârgâzstanul vecin, unde rusa este de asemenea limbă recunoscută oficial, a adoptat o legislaţie similară la începutul acestui an. Legea prevede ca funcţionarii publici din fosta republică sovietică să vorbească fluent kirghiza, iar mass-media să producă 60% din conţinut în limba locală.

În Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan - alte ţări ex-sovietice din Asia Centrală - rusa nu are statut oficial, dar este folosită de către rezidenţi şi funcţionari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.