Vicepreşedintele Kamala Harris a declarat luni că Statele Unite trebuie să îşi menţină concentrarea pe evacuarea americanilor şi a afganilor vulnerabili şi nu ar trebui să fie distrase de întrebări referitoare la ce a funcţionat prost în plecarea haotică a SUA din Afganistan, informează AP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ea a vorbit la o conferinţă de presă susţinută la Singapore.

Harris a refuzat în mod repetat să răspundă ce crede că ar fi trebuit făcut diferit în legătură cu retragerea.

„Nu există îndoială că va fi şi va trebui făcută o analiză solidă a ceea ce s-a întâmplat, dar acum nu există nicio îndoială că atenţia noastră trebuie să fie îndreptată spre evacuarea cetăţenilor americani, afgani care au lucrat cu noi şi afgani vulnerabili, inclusiv femei şi copii”, a afirmat ea.

Kamala Harris a participat la conferinţă alături de Lee Hsien Loong, prim-ministrul Singapore, după ce au avut o întâlnire de două ore pentru a discura probleme de la răspunsul în faţa pandemiei la securitate cibernetică şi cooperare.

Vizita de săptămâna aceatsa a lui Harris în Singapore şi Vietnam este văzută ca primul test real al capacităţii administraţiei Biden de a îşi reasigura aliaţii cheie de determinarea sa.

Prim-ministrul Lee a fost de acord cu decizia SUA de a se retrage şi a spus că Singapore este „recunoscătoare” pentru eforturile americanilor de a combate terorismul în Afganistan. El a oferit SUA să folosească avioane ale Singaopore Air Force pentru a ajuta la evacuare şi a spus că ţara sa urmăreşte acum acţiunile Statelor Unite.

„Ce contează este cum se repoziţionează SUA în Asia Pacific, cum se angajează la nivelul regiunii şi cum continuă lupta împotriva terorismului, pentru că acestea vor determina percepţia ţărilor despre priorităţile globale şi intenţiile strategice ale SUA”, a punctat el.

Călătoria lui Harris în Singapore, unde s-a întâlnit şi cu preşedintele Halimah Yacob, şi Vietnam are ca obiectiv extinderea cooperării cu ambele naţiuni pentru a contrabalansa influenţa tot mai mare a Chinei în regiune.

Biroul vicepreşedintelui a anunţat luni mai multe acorduri noi cu Singapore privind combaterea ameninţărilor cibernetice, schimbările climatice, pandemia şi reducerea problemelor de aprovizionare, dar şi privitor la explorarea spaţială şi apărare.

Harris va ajunge şi la baza navală Changi, unde va vorbi cu marinarii americani de la bordul USS Tulsa, vas de luptă.

Marţi, ea va susţine un discurs prin care va sublinia viziunea administraţiei Biden asupra regiunii şi se va întâlni cu lideri din zona de afaceri.

Aceasta este a doua vizită externă a Kamalei Harris de când a preluat funcţia, în ianuarie, după ce a fost în Guatemala şi Maxic în luna iunie. Va fi pentru prima dată când un vicepreşedinte american ajunge în Vietnam.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.