Kabulul a hotărât să nu elibereze aproximativ 600 de deţinuţi talibani, a căror eliberare este cerută de insurgenţi, din cauză că îi consideră ”prea periculoşi”, au anunţat miercuri oficiali afgani, ceea ce anunţă o nouă întârziere în lansarea unor negocieri de pace interafgane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceşti 597 de deţinuţi ”implicaţi în crime, jafuri armate, contrabandă” sunt ”prea periculoşi să fie eliberaţi”, a declarat miercuri pentru AFP o sursă guvernamentală.

Printre ei se află ”combatanţi străini”, a precizat sursa citată.

”Suntem pregătiţi pentru pace şi vom elibera deţinuţi pentru a ajunge la numărul de 5.000, aşa cum stabileşte acordul” americano-taliban de la Doha, însă ”nu aceste sute de deţinuţi acuzaţi de crime grave”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate (NSC) - un organ guvernamental afgan - Javid Faisal.

Preşedintele Ashraf Ghani a promis să elibereze 5.000 de deţinuţi talibani - dintre care au fosteliberaţi deja 4.000 -, în schimbul eliberării a 1.000 de membri ai forţelor de securitate afgane deţinuţi de insurgenţi, potrivit Acordului de la Doha, care nu a fost ratificat de Kabul.

În acest text, semnat în februarie, Washingtonul s-a angajat să-şi retragă trupele din Afganistan până la jumătatea lui mai 2021, în schimbul unor garanţii talibane în domeniul securităţii şi lansării unor negocieri de pace interafgane.

Talibanii s-au declarat în mai multe rânduri ”angajaţi” să respecte prevederile acordului, însă impută cu regularitate faptul că nu au fost lansate negocierile Guvernului afgan, pe care-l acuză de faptul că nu eliberează suficient de rapid deţinuţii talibani - în baza unei liste nominale.

”Dacă ei continuă să creeze dificultăţi în acest subiect, asta arată că nu vor ca problemele să fie soluţionate în modrezonabil”, a declarat pentru AFP Zabihullah Mudjahid, un purtător de cuvânt al talibanilor, care au făcut din schimbul de deţinuţi o condiţie prealabilă lansării negocierilor interafgane.

Autorităţiele afgane ”nu aşteaptă ca talibanii să (le) spună ce deţinuţi să elibereze”, a declarat săptămâna aceasta un purtător de cuvânt al preşedinţiei afgane, Sediq Sediqqi.

Nivelul violenţelor a scăzut în Afganistan după ce talibanii au anunţat un armistiţiu de trei zile, la sfârşitul lui mai, la sfârşitul Ramadanului.

Însă autorităţile afgane denunţă faptul că talibanii şi-au reluat atacurile în ultimele săptămâni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.