Un tribunal de la Istanbul a dispus miercuri seara eliberarea condiţionată a opt activişti pentru drepturile omului - între care Idil Eser, directoarea Amnesty International (AI) în Turcia, un german şi un suedez - într-un proces de ”terorism” care îngrijorează comunitatea internaţională, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tribunalul a syabilit în schimb să-l ţină în detenţie pe Taner Kiliç, preşedintele AI în Turcia, potrivit unei jurnaliste AFP de la faţa locului. În total 11 persoane - dintre care două au compărut libere - sunt judecate cu privire la activităţi ”teroriste”.

Kiliç este acuzat că ”face parte dintr-o organizaţie teroristă armată”, iar ceilalţi de ”ajutorarea unei organizaţii teroriste armate”. Ei rscă până la 15 ani de închisoare.

”În sfârşit, astăzi (miercuri), sărbătorim faptul că prietenii şi colegii noştri vor putea să se întoarcă la cei apropiaţi şi să doarmă în paturile lor”, a declarat, citat într-un comunicat secretarul general al Amnesty Salil Shetty, potrivit căruia această bucurie ”este pătată de menţinerea în detenţie a (lui Kiliç)”.

Acesta este vizat de altă anchetă cu privire la ”apartenenţa la o organizaţie teroristă armată”, a cărei primă audiere urmează să aibă loc joi la Izmir (vest).

Nicio măsură de interdicţie de a părăsi ţara nu le-a fost impusă germanului Peter Steudtner şi suedezului Ali Gharavi, potrivit unuia dintre avicaţii apărării.

BERLINUL SALUTĂ ELIBERAREA LUI PETER STEUDTNER

Pe de altă parte, ministrul german de externe în exerciţiu Sigmar Gabriel a salutat decizia curţii de a salutat eliberarea lui Steudtner şi celorlalţi şapte activişti şii a promis că va continua să ceară şi eliberarea celorlalţi germani încarceraţi în alte cazuri, relatează The Associated Press.

Gabriel a salutat hotărârea drept ”un semnal încurajator, unprim pas” şi a apreciat că îndemnurile Berlinului la un proces corect au fost auzite.

În urma încarcerării lui Steudtner, Berlinul şi-a înăsprit poziţia faţă de Turcia, revizuindu-şi sfaturile de călătorie şi ameninţând că nu va mai susţine investiţiile în Turcia.

Însă Gabriel a apreciat, citat într-un comunicat, că decizia de miercur nu schimbă faptul că alţi germani - inclusiv doi jurnalişti - sunt încarceraţi în Turcia din ”motive de neînţeles”.

”Nuu vom renunţa şi vom exercita presiuni în vederea unor soluţii şi eliberării şi în aceste cazuri”, a promis şeful diplomaţiei germane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.