Tribunalul Municipal din Moscova a dizolvat vineri una dintre ultimele asociaţii de apărarea drepturilor omului, Centrul Saharov, un nou semnal alarmant al reculului libertăţilor şi reprimării vocilor opoziţiei în Rusia de la începutul Războiului din Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tribunalul şi-a justificat ordonanţa prin organizarea unor evenimente pe care le califică drept ilegale, în afara ”zonei de activitate” prevăzute şi stabilite geografic de către Guvern.

Aceasta este a treia oară, recent, când autorităţile folosesc acest motiv pentru a dizolva o asociaţie critică.

În ianuarie, din acelaţi motiv, acelaţi tribunal a desfiinţat Grupul Helsinki de la Moscova, cea mai veche organizaţie nonguvernamentală (ONG) de apărarea drepturilor omului în Rusia, iar în aprilie Centrul Sova, specializat în studierea rasismului şi xenofobiei.

În această primăvară, Centrul Saharov a fost nevoit să-şi părăsească sediul istoric din Moscova. Timp de aproape 30 de ani, acest loc emblematic al societăţii civile ruse a găzduit sute de dezbateri, evenimente culturale şi găzduia un muzeu al crimelor sovietice.

În aprilie, Ministerul rus al Justiţiei a lansat o ”verificare” a Asociaţiei Centrul Saharov, desemnat începând din 2014 drept ”agent străin”, un statut infamant.

Această procedură a condus la dizolvarea centrului.

Directorul Centrului Saharov, Serghei Lukaşevski, aflat în exil în Germania, declara atunci AFP că, în cazul unei dizolvări, ONG-ul se va reînfiinţa în Rusia sub forma unui ”colectiv”.

În paralel cu ofensiva în Ucraina, puterea rusă foloseşte un arsenal legislativ tot mai flexibil pentru a pedepsi sau interzice orice personalitate sau asociaţie considerată ostilă Kremlinului.

La sfârşitul lui 2021, justiţia rusă a dizolvat Memorial, un pilon al luptei în favoarea drepturilor omului şi amintirii victimelor represiunilor sovietice, în contextul în care Kremlinul caută să promoveze o imagine pozitivă a fostei URSS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.