Justiţia rusă a blocat joi conturile organizaţiei şi colaboratorilor principalului opozant al Kremlinului Aleksei Navalnîi, vizat de o anchetă cu privire la ”spălare de bani”, pe fondul reprimării unei importante mişcăride contestare la Mosdova, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Tribunalul Presnenski a dispus să se blocheze conturile «Fondului luptei împotriva corupţiei» şi anumitor colaboratori ai acestuia”, a anunţat pe Twitter o purtătoare de cuvânt a opozantului, Kira Iarmîş, adăugând că contul bancar al echipei lui Navalnîi a fost de asemenea blocat, în pofida faptului că ”nu figurează în acest dosar”.

Comitetul rus de anchetă a anunţat sâmbătă că a deschis o procedură judiciară cu privire la ”splălare de bani” împotriva organizaţiei lui Navalnîi, acuzată de faptul că a primit aproape un miliard de ruble (13,8 milioane de euro).

Joi, domiciliile mai multor apropiaţi ai lui Navalnîi au fost percheziţionate.

”Fondul luptei împotriva corupţiei” al lui Navalnîi se află la originea a numeroase anchete cu privire la stilul de viaţă fastuos şi corupţia elitei ruse.

Ignorat de presa publică, el este prezent pe reţele de socializare, unde postările îi sunt împărtăşite masiv. Postarea în care premierul rus Dmitri Medvedev este acuzat că se află la conducerea unui imperiu imobiliar însumează 31,5 milioane de vizualizări pe YouTube.

În ultima sa anchetă, difuzată joi, organizaţia o acuză pe adjuncta primarului Moscovei, Natalia Sergunina, de deturnarea unor fonduri publice în valoare de miliarde de ruble în administrarea fondului locativ al primăriei.

Acest caz intervine în momentul în care autorităţile ruse se confruntă, de un an, cu cele mai importante mişcări de contestare de la revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, în 2012.

La două manifestaţii neautorizate - care cereau alegeri libere la Moscova - s-au operat aproape 1.400 şi, respectiv 1.000 de arestări. Aproape toţi reprezentanţii opoziţiei au fost condamnaţi la pedepse scurte cu închisoarea, după ce au îndemnat la manifestaţii.

Aleksei Navalnîi ispăşeşte o pedeapsă de 30 de zile de detenţie. Spitalizat la sfârşitul lui iulie în urma unei ”grave reacţii alergice”, potrivit autorităţilor, şi trimis apoi înapoi în celulă, opozantul nu exclude să fi fost ”otrăvit”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.