Un tribunal polonez a dispus miercuri dizolvarea unei asociaţii ai cărei membri au sărbătorit în 2017 a 128-a aniversare a naşterii lui Adolf Hitler, fără să ltie că erau filmaţi de o echipă de telviziune, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tribunalul de la Gliwice, în Silezia, a stabilit că membrii mişcării ”Orgoliu şi Moderintate” (DiN) nu aveau cum să nu ştie care era scopul acelei întâlniri, într-o pădure, în apropiere de oraşul Wodzislaw Slaski, unde se află sediul asociaţiei, scriu mai multe publicaţii poloneze.

”Caracterul acestuii eveniment nu ridică vreo îndoială” - şi anume acceptarea şi afirmarea personalităţii dictatorului german -, a declarat judecătoarea Bozena Klimaszewska, citată de agenţia poloneză de presă PAP.

Difuzarea reportajului realizat de către o echipă de la televiziunea privată TVN24, în care apar bărbaţi care poartă uniforme naziste, care fac salutul nazist, pe fundalul unor straguri roşii mari cu svastica, agăţate în copaci, în faţa unui fel de altar pe care se afla un portret al lui Hitler, a provocat un val de indignare în polonia, în ianuarie 2018, atât în interiorul puterii conservatoare, cât şi în rândul opoziţiei liberale.

Alt proces, vizând şase participanţi la această întâlnire organizată de liderul DiN Mateusz Sitkiewicz, este în curs.

Inculpaţii - acuzaţi de promovarea regimului nazist - pledează nevinovat, neagă că ar fi susţinători ai ideologiei naziste şi susţin că adunarea lor avea un caracter privat.

În cadrul anchetei, lansată după difuzarea reportajului, steaguri, insigne şi publicaţii cu simboluri naziste au fost confiscate în locuinţele inculpaţilor.

În al Doilea Război Mondial, declanşat de dictatorul nazist, au fost ucişi şase milioane de polonezi, dintre care trei milioane erau evrei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.