Un tribunal polonez a ordonat ca un fost ministru aflat în greva foamei în închisoare să fie hrănit forţat, a declarat miercuri preşedintele Andrzej Duda, referindu-se la un caz care a stârnit interes şi polemici, pe fondul unui conflict între vechea şi noua administraţie cu privire la statul de drept, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Astăzi am primit informaţii de la soţia lui Mariusz Kaminski că a fost emis un ordin judecătoresc ca acesta să fie hrănit cu forţa", a declarat Duda reporterilor aflaţi la Forumul Economic Mondial din staţiunea elveţiană Davos. "Fac din nou apel la ministrul (justiţiei - n.r.) Bodnar, la procurorul general, în mâinile cărora se află capacitatea de a pune capăt pedepsei cu pricina a lui Mariusz Kaminski şi Maciej Wasik, o pot face în orice moment", a spus Duda.

Nu s-a putut stabili imediat la ce instanţă se referea Duda, iar ordinul justiţiei nu a putut fi confirmat imediat de Reuters.

Fostul ministru polonez de interne Mariusz Kaminski şi adjunctul său Maciej Wasik au fost reţinuţi la palatul prezidenţial din Varşovia săptămâna trecută şi trimişi la închisoare după ce au fost condamnaţi pentru abuz de putere în foste funcţii deţinute. Cei doi membri ai fostului guvern format de partidul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) - al cărui aliat este preşedintele Andrzej Duda - au anunţat că vor intra în greva foamei după ce au fost încarceraţi.

Cazul survine în contextul în care noul guvern proeuropean încearcă să anuleze schimbările implementate de administraţia anterioară, despre care criticii spun că au sporit influenţa politică asupra instanţelor de judecată.

Anularea schimbărilor judiciare ale guvernului anterior este esenţială pentru a debloca miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene.

PiS a încercat să îi prezinte pe Kaminski şi Wasik drept deţinuţi politic, o descriere care a fost respinsă de guvern şi de activiştii pentru drepturile omului.

Ministrul justiţiei, Adam Bodnar, s-a întrebat, la rândul său, de ce preşedintele Duda nu se foloseşte de prerogativele sale pentru a-i graţia pe cei doi.

Kaminski şi Wasik au fost condamnaţi pentru prima dată pentru abuz de putere în 2015, pentru că au permis agenţilor aflaţi sub comanda primului să folosească tehnici capcană într-o anchetă. Aceştia au negat fapta şi au fost graţiaţi de Duda, ceea ce le-a permis să ocupe ulterior posturi guvernamentale.

În acel caz, avocaţii au pus la îndoială faptul că Duda avea puterea de a-l graţia pe Kaminski înainte ca o curte de apel să emită o decizie finală.

Anul trecut, după venirea la putere a premierului Donald Tusk, Curtea Supremă a declarat că acest caz ar trebui redeschis, iar Kaminski şi Wasik au fost condamnaţi de o instanţă inferioară în decembrie la doi ani de închisoare.

Aceştia nu au fost trimişi imediat la închisoare, pe fondul unei dispute juridice cu privire la faptul dacă şi-au pierdut sau nu imunitatea în faţa urmăririi penale în calitate de membri ai parlamentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.