O Curte de Apel olandeză s-a declarat marţi incompetentă să judece un dosar depus de către un palestinian care-l consideră vinovat pe ministrul israelian al Apărării Benny Gantz de moartea a şase dintre rudele sale într-un raid aerian în Fâşia Gaza în 2014, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Tribunalele olandeze nu sunt competente să judece această cerere”, pentru că ea implică personal militar care pune în aplicare politica statului israelian, stabileşte Curtea de Apel din Haga, care confirmă astfel o hotărâre luată în ianuarie 2020 de către un tribunal de primă instanţă.

Ismail Ziada, care a făcut apel împotriva acestei hotărâri, afirmă că a pierdut şase membri ai familiei - mama, trei fraţi, o cumnată şi un nepot tânăr - într-un raid aerian al armetei israeliene, în tabăra de refugiaţi Al-Bureij, în Fâşia Gaza, la 20 iulie 2014, în cadrul Operaţiunii ”Protective Edge”.

El a cerut în septembrie 2018 Tribunalului din Haga să deschidă un dosar în vederea unui proces cu privire la crime de război împotriva lui Benny Gantz şi unui fost comandant al Forţelor aeriene israeliene, generalul Amir Eshel. 

El a argumentat că este imposibil să obţină dreptatea în Israel.

Subliniind că ”nu este oarbă la suferinţăa reclamantului”, Curtea de Apel stabileşte că tribunalele olandeze nu sunt competente în privinţa unor acţiuni desfăşurate de către ”personal militar de rang înalt, (care) a executat politica oficială a statului Israel”.

Benny Gantz, care este ministru al Apărării începând de anul trecut, era la momentul raidului şeful Statului Major al forţelor israeliene.

Israelul a lansat Operaţiunea Protective Edge în iulie 2014, cu scopul de a opri tiruri de rachetă şi de a distruge tuneluri dinspre enclava palestiniană.

Operaţiunea s-a soldat, de partea palestiniană, cu 2.251 de morţi, majoritatea civili, iar de partea israeliană cu 74 de morţi, majoritatea militari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.