Justiţia nord-irlandeză denunţă marţi folosirea unei forţe excesive din partea armatei britanice într-o serie de atacuri armate, în 1971, în timpul ”Tulburărilor”, soldate cu zce morţi ”întru totul nevinovaţi” la Belfast, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Toate persoanele decedate (...) erau întru totul nevinovate”, a subliniat Siobhan Keegan, ”coronerul” însărcinat să realizeze o serie de audieri judiciare cu privire la aceste atacuri armate la Ballymurphy, în vestul Belfastului, în august 1971, o hotărâre primită cu aplauze de către familiile victimelor.

Recunoscând că perioada respectivă a fost haotică, ea a declarat că militari au făcut un uz ”disproporţionat” de forţă şi că se fac vinovaţi de moartea a nouă dintre victime.

Justiţia a examinat cinci incidente separate care au avut loc în decurs de câteva zile la Ballymurphy, în timpul sângeroasei perioade a ”Tulburărilor” - numele dat celor trei decenii de violenţe în provincia britanică, între catolici, susţinători ai reunificării cu Irlanda, şi protestanţi, favorabili Coroanei britanice.

Un preot catolic, Hugh Mullan, în vârstă de 38 de ani, şi Frank Quinn, în vârstă de 19 ani, au fost ucişi prin împuşcare în cartierul Springfield Park, la Ballymurphy, către ora locală 21.00, la 9 august.

Noel Philips, în vârstă de 19 ani, Joseph Murphy, în vârstă de 41 de ani, Joan Connolly, în vârstă de 44 de ani şi mama a opt copii, şi Daniel Teggart, în vârstă de 44 de ani au fost răniţi mortal, prin împuşcare, în apropierea unei cazărmi.

Eddie Doherty, în vârstă de 31 de ani, a fost ucis prin împuşcare a doua zi, pe un drum din Whiterock, unde militari înfruntau manifestanţi care ridicaseră o baricadă de cealaltă parte a drumului.

În al patulea incident, în a treia zi de atacuri armate, Joseph Corr, în vârstă de 43 de ani, şi John Laverty, în vârstă de 20 de ani, au fost împuşcaţi în apropiere de Whiterock Road, în zori. Corr a murit, din cauza rănilor, 16 zile mai târziu.

Fostul militar John McKerr, în vârstă de 49 de ani, a fost împuşcat în acea dimineaţă, în apropiere de Biserica Corpus Christi, în timp ce se afla în pauză la lucrări de mentenanţă. El a murit din cauza rănilor la 20 august.

După 50 de ani, impactul acestor morţi asupra familiilor victimelor rămâne foarte ”puternic”, a subliniat coronerul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.