Justiţia franceză a fost sesizată luni, printr-o plângere, asupra dispariţiei în 2013 a doi bărbaţi cu dublă cetăţenie franceză şi siriană arestaţi în Siria, o procedură care ar putea să conducă, în premieră, la desemnarea unui judecător care să ancheteze asupra unor atrocităţi atribuite regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această plângere împotriva unor autori necunoscuţi a fost depusă la Paris, la Secţia specializată în crime împotriva umanităţii şi crime de război, de către Federaţia Internaţională pentru Drepturile Omului (FIDH), Liga Drepturilor Omului (LDH), cărora li s-a alăturat Obeida Dabbagh, fratele şi unchiul persoanelor date dispărute, a constatat AFP.

Ea vizează capete de acuzare privind "dispariţii forţate" şi "crime împotriva umanităţii", a declarat avocata Clémence Bectartre, coordonatoarea grupului de acţiune judiciară din cadrul FIDH.

Victimele - Mazzen Dabbagh, în vârstă de 57 de ani, şi fiul său Patrick, în vârstă de 22 de ani, au fost arestaţi în noiembrie 2013 de către ofiţeri care au declarat că sunt membri ai puternicului şi temutului serviciu de informaţii al Forţelor aeriene siriene, potrivit reclamanţilor

După ce au fost transferaţi în Închisoarea al-Mezzeh, denunţată ca un centru de tortură al regimului, cei doi bărbaţi nu au mai dat vreun semn de viaţă.

Justiţia franceză se poate declara competentă în acest dosar, deoarece cei doi dispăruţi, care sunt sirieni, au şi cetăţenie franceză.

"Regimul lui Bashar al-Assad nu a aşteptat anul 2011 pentru a fi înfiorător de represiv (...), dar de la această dată se află la originea unui maximum de orori comise în această ţară", a declarat într-o conferinţă de presă avocatul Patrick Baudouin, preşedintele de onoare al FIDH, în opinia căruia "lupta împotriva impunităţii este o problemă centrală".

"O PREMIERĂ EUROPEANĂ"

"În absenţa posibilităţii de a sesiza Curtea Penală Internaţională (CPI) cu privire la crime comise în Siria, a venit timpul ca autorităţile judiciare din ţări terţe să deschidă anchete cu privire la crime comise de regimul lui Bashar al-Assad", a subliniat el.

Reclamanţii speră să obţină să fie desemnat un judecător de instrucţie care să ancheteze acest dosar.

"Ar fi o premieră la scară europeană", dă asigurări Clémence Bectartre. "Până acum, unele tribunale au fost sesizate cu privire la crime comise în Siria, şi anume în Suedia, Germania, Marea Britanie sau Austria..Însă aceste anchete şi proceduri nu vizează crime imputabile regimului lui Bashar al-Assad", a precizat ea pentru AFP.

"Şansele de a ajunge la un proces în acest dosar sunt slabe, însă justiţia poate să ofere clarificări familiei cu privire la soarta rudelor lor, să spună că a fost comisă o crimă împotriva umanităţii şi să recunoască responsabilităţi individuale", a adăugat ea.

În Franţa, mai multe proceduri vizând regimul de la Damasc au fost deschise, însă niciuna nu a condus, până în prezent, la desemnarea unui judecător.

Cea mai emblematică vizează "dosarul César", care poartă numele acestui fost fotograf din cadrul Poliţiei Militare siriene ce a fugit din Siria, în 2013, şi a adus cu el 55.000 de fotografii înspăimântătoare, cu corpuri torturate.

Parchetul Parisului a deschis pe 15 septembrie o anchetă preliminară, în virtutea "competenţei universale" pe care o are, pentru "crimă împotriva umanităţii", vizând fapte de răpire şi torturare comise de regimul sirian.

Însă, pentru ca ancheta să poată să continue, este necesar ca una dintre victimele atrocităţilor să aibă naţionalitate franceză sau ca unul dintre conducătorii implicaţi să locuiască în Franţa, criterii de competenţă greu de îndeplinit.

Patrick Dabbah, un student la Facultatea de Litere şi Ştiinţe Umane de la Damasc, şi tatăl său Mazzen, consilier principal de educaţie la Şcoala Franceză din Damasc, "nu au fost implicaţi vreodată în mişcări de contestare a regimului lui Bashar al-Assad", dă asigurări FIDH, care nu precizează motivele arestării celor doi.

"Am încercat prin toate mijloacele să obţinem informaţii despre soarta lor, dar fără succes", a declarat Obeida Dabbagh în această conferinţă de presă.

"Oamenii nu îndrăznesc să depună plângere, de frica represaliilor. Însă, pentru mine, există o şansă pe care nu au sute de mii de dispăruţi sirieni", a subliniat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.