Curtea Supremă a statului american Minnesota a respins o încercare de împiedicare a apariţiei lui Donald Trump pe buletinul de vot al alegerilor primare republicane în vederea alegerilor prezidenţiale din 2024 în acest stat din nordul Americii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nicio lege a statului nu interzice unui mare partid politic să introducă pe buletinul de vot al alegerilor primare în vederea învestirii prezidenţiale un candidat calificat drept ineligibil”, a stabilit miercuri, în hotărârea sa, preşedinta Curţii Supreme locale Natalie Hudson.

Ea a respins astfel o cerere a unor alegători de excludere a lui Donald Trump din scrutine ale alegerilor primare republicane şi din alegerile prezidenţiale din 2024.

Reclamanţii se sprijioneau pe Articolul 3 al celui de-al 14-lea Amendament al Constituţiei, care interzice oricărei persoane să exercite o funcţie publică dacă participă la o ”insurecţie sau rebeliune”, după ce s-a angajat să susţină şi să apere Constituţia.

Pertinenţa acestui instrument juridic - folosit ţinând cont de faptul că Donald Trump şi-a încălcat jurământul de preşedinte prin luarea cu asalt a Capitoliului la 6 ianuarie 2021 - face subiect de dezabtere între specialişti.

Această respingere în Minnesota intervine în contextul în care eforturi juridice vizând împiedicarea fostului preşedinte american să participe la cursa la fotoliul de la Casa Albă sunt în curs în mai multe alte state.

În pofida hotărâriipe care a luat-o, Curtea Supremă a statului Minnesota a subliniat că poate examina cererea cu privire la alegerile prezidenţiale la o dată ulterioară, în cazul în care Donald Trump obţine efectiv învestitura republicană şi se depune altă cerere în acest sens.

Miliardarul american urmează să compară, începând din martie 2024, în faţa justiţiei federale, la Washington, după ce a fost inculpat penal cu privire la presupuse încercări de a răsturna rezultatul alegerilor din 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.