Guvernului conservator al premierului britanic Rishi Sunak a obţinut luni o victorie la Înalta Curte din Londra, care consideră că un proiect extrem de controversat, datând din perioada premierului Boris Johnson şi care presupune expulzarea imigranţilor din Rwanda, este legal, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înalta Curte din Londra a decis că planul guvernului britanic de a expulza în Rwanda solicitanţii de azil care au sosit ilegal în Regatul Unit, în baza unui acord de readmisie încheiat cu această ţară, respectă prevederile legii.

"Instanţa a constatat că este legal ca guvernul britanic să pună în aplicare aranjamente pentru a trimite solicitanţii de azil în Rwanda şi pentru ca cererile lor de azil să fie examinate în Rwanda, şi nu în Marea Britanie", se arată în hotărârea emisă de Înalta Curte. 

Instanţa a constatat astfel că măsurile planificate de guvern nu contravin Convenţiei privind statutul refugiaţilor.

Această măsură, care a fost anunţată în aprilie, presupune ca Marea Britanie să trimită înapoi în Rwanda zeci de mii de migranţi care ajung pe ţărmurile sale de la o distanţă de peste 6.4000 km..

Plângerea în justiţie a fost făcută de opt solicitanţi de azil din Rwanda care au contestat legalitatea măsurii. În cazul lor, "ministrul de interne trebuie să analizeze în mod corespunzător circumstanţele fiecărui solicitant în parte", astfel încât dosarele lor trebuie reexaminate, a mai decis Înalta Curte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.