Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, aflat sub control judiciar din cauza unor acuzaţii de corupţie, a cerut în justiţie permisiunea de a părăsi ţara şi de a veni în România pentru câteva zile, motivând că fiul său cel mic are nevoie de o reabilitare post-COVID, relatează presa de la Chişinău.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Magistraţii de la Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova au încuviinţat solicitarea, astfel că fostul preşedinte pro-rus al Moldovei urmează să vină în România pentru o perioadă de nouă zile, la sfârşitul lunii ianuarie - începutul lunii februarie, a confirmat pentru agora.md avocatul lui Dodon, Nicolae Posturusu.

Igor Dodon ar urma să plece împreună cu copilul într-o staţiune de reabilitare din România, dar nu este clar deocamdată dacă şi soţiei i se va permite plecarea din ţară.

Decizia vine în condiţiile în care luni, judecătorii Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) au dispus prelungirea controlului judiciar în cazul lui Igor Dodon pentru încă 60 de zile. Procurorii au cerut prelungirea măsurii respective, motivând printre altele că fostul şef de stat s-ar putea eschiva de la urmărirea penală, părăsind ţara.

În mai anul trecut, Igor Dodon a fost reţinut în urma unor percheziţii-maraton efectuate la domiciliul său şi al unor apropiaţi, fiind acuzat de corupere pasivă, organizarea şi acceptarea finanţării partidului său politic din partea unei „organizaţii criminale” şi trădare de patrie. În cadrul percheziţiilor, la unele adrese au fost depistată suma de peste 600 de mii de lei moldoveneşti, iar într-un plic cu simbolurile unui partid au fost găsiţi 17 mii de lei şi 1.000 de dolari. Şi fosta prima-doamnă a Republicii Moldova, Galina Dodon, a fost oficial învinuită de complicitate la îmbogăţire ilicită.

Igor Dodon a fost eliberat din arest la domiciliu printr-o decizie a Curţii Supreme de Justiţie la 18 noiembrie anul trecut. Fostul şef de stat a fost plasat de atunci sub control judiciar, având interdicţia de a părăsi ţara.

Procurorul anticorupţie Petru Iarmaliuc s-a opus deciziei ca Igor Dodon să fie lăsat să plece din ţară. „La şedinţa de judecată a fost înaintată o cerere prin care s-a solicitat permisiunea ca Igor Dodon să părăsească teritoriul R. Moldova pentru perioada 28 ianuarie-5 februarie pentru a-l însoţi pe fiul său minor, împreună cu soţia sa – care la fel este învinuită de PA, pentru a beneficia de anumite servicii de tratament în România. (…) Au fost prezentate, anexă la cerere, nişte înscrisuri, copii, extrase medicale care indicau asupra stării de sănătate a inculpatului Igor Dodon şi a copilului său minor. Eu am indicat că aceste copii şi înscrisuri nu sunt suficiente şi e necesar de a verifica autenticitatea şi veridicitatea datelor din aceste documente, prin audierea persoanei care le-a întocmit. Să se prezinte în şedinţa de judecată medicul şi să spună de ce acesta nu poate urma tratamentul în R. Moldova. Acolo scrie „reabilitare”, nu că starea de sănătatea a persoanei este gravă. Deci nu există circumstanţe excepţionale personale ale învinuitului”, a declarat procurorul Iarmaliuc pentru „Ziarul de Gardă”.

„Poate interacţiona cu anumite persoane care sunt vizate în dosar sau ar putea să întreprindă alte acţiuni de natură să împiedice bună desfăşurarea a procesului penal. Chiar şi acum, au înaintat iar o cerere de recuzare a completului de judecată. Avem deja a şase cereri de recuzare, adică şase şedinţe de judecată nu au avut loc pe motiv de recuzare a judecătorilor, iar de patru ori au solicitat recuzarea procurorului”, a arătat procurorul de caz de ce s-a împotrivit.

În aşa-numitul dosar „kuliok”, fostul preşedinte al R. Moldova este învinuit că a pretins aproape un milion de dolari de la controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc, pus sub urmărire internaţională, şi de la un asociat al acestuia, Serghei Iaralov, pentru a negocia cu Federaţia Rusă, iar în dosarul „Energocom”, fostul preşedinte este învinuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Dodon este primul şef de stat din Republica Moldova judecat pentru o infracţiune comisă în perioada în care îşi exercita funcţia. 

Igor Dodon a fost eliberat din arest la domiciliu printr-o decizie a Curţii Supreme de Justiţie la 18 noiembrie. Fostul şef de stat a fost plasat de atunci sub control judiciar, având interdicţia de a părăsi ţara.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.