Justiţia americană a blocat sancţionarea de către administraţia lui Donald Trump a avocaţilor care apără drepturile omului la Curtea Penală Internaţională (CPI), căreia Washingtonul îi reproşează că a deschis împotriva armatei americane o anchetă cu privire la presupuse crime de război pe care le-ar fi comis în Afganistan, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătoarea distructuală Katherine Polk Failla a emis luni un ordin judecătoresc preliminar împotriva Casei Albe, prin care împiedică sancţionarea civilă sau penală a patru profesori de drept, în baza unui decret semnat în iunie de către Donald Trump.

Locatarul Casei Albe şi-a autorizat administraţia să sancţioneze orice angajat al CPI şi pe oricine-i susţine activitatea în ancheta Curţii de la Haga cu privire la presupuse crime împotriva umanităţii comise de către armata americană în Afganistan în perioada 2003-2014.

Reclamanţii pot demonstra cu uşurinţă faptul că decretul lui Trump le afectează libertatea de exprimare, arată în motivaţia hotărârii sale Katherine Polk Failla.

”Curtea este conştientă de interesul Guvernului de a-şi apăra prerogativele în domeniul politicii externe şi de a maximiza eficienţa instrumentelor sale politice. Cu toate acestea, îngrijorările în domeniul securităţii naţionale nu trebuie să devină un talisman folosit pentru conjurarea unor acuzaţii jenante”, scrie ea.

Contactat de Reuters, un purtător de cuvânt al Departamentului Justiţiei a refuzat să comenteze.

Plângerea a fost depusă de către profesorii vizaţi şi Open Society Justice Initiative, un ONG cu sediul la New York.

Curtea Penală Internaţională, al cărei procuror general Fatou Bensouda a fost sancţionat de către Washington, a denunţat decretul lui Donald Trump drept un atac la adresa justiţiei penale internaţionale şi statului de drept.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.