Jurnalista ruso-americancă Alsu Kurmasheva, arestată la 18 octombrie în Rusia, a fost inculpată în mod oficial joi de încălcări ale statutului de ”agent străin”, anunţă angajatorul acesteia, publicaţia americană Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rusia poartă o vastă campanie de reprimare a presei independente, unor ONG-uri, avocaţi şi opozanţilor după ce a invadat Ucraina, în februarie 2022.

Alt jurnalist american, Evan Gershkovich, care lucra la Wall Street Journal (WSJ), a fost arestat în martie, suspectat de spionaj, acuzaţii pe care le respinge, în primul dosar de acest fel de pe vremea URSS.

"Alsu Kurmasheva (...) a fost inculpată”, a anunţat într-un comunicat publicat pe site RFE/FL.

Potrivit publicaţiei, ”este pentru prima oară când un jurnalist face obiectul unei proceduri penale” cu privire la înscrierea în registrul ”agenţilor străini”.

Acest statut - care aminteşte de calificativul sovietic de ”inamic al poporului” - impune persoanelor sau entităţilor vizate anumite constrângeri administrative şi un control financiar foarte dur.

Kurmasheva, care neagă orice vină, a fost arestată la 18 octombrie în timp ce era angajată într-o ”colectare intenţionată de informaţii cu privire la activităţi militare” care pot prejudicia ”securitatea Rusiei”, potrivit justiţiei  ruse.

Ea riscă până la cinci ani de închisoare.

Jurnalista, care locuieşte de obicei la Praga, împreună cu soţul şi cu cele două fiice ale lor adolescente, s-a dus în Rusia la o ”urgenţă în familie”, la 20 mai, însă nu a mai putut să plece înapoi, deoarece i-au fost confiscate paşapoartele american şi rusesc.

Potrivit site-ului Tatar Inform, ea a fost condamnată la plata unei amenzi, la 11 octombrie, pentru că nu şi-a declarat cetăţenia americană autorităţilor ruse.

Site-ul scrie, citând surse anonime din poliţie, că Kurmasheva lucra cu privire la mobilizarea profesorilor de către armată.

Radio Free Europe/Radio Liberty îndeamnă la ”eliberarea imediată” a jurnalistei sale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.