Procesul unui jurnaliste iraniene, Elaheh Mohammadi, în vârstă de 36 de ani, arestată după ce a acoperit, în septembrie, moartea lui Mahsa Amini, care a declanşat o vastă contestare în Iran, a început luni, anunţ avocatul acesteia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Elaheh Mohammadi a compărut într-un tribunal de la Teheran, în prima şedinţă a procesului, care are loc cu uşile închise.

Avocatul său, Shahab Mirlohi, a catalogat drept ”pozitivă” această şedinţă, fără să ofere detalii despre dezbateri.

El a precizat că data următoarei înfăţişări urmează să fie ”anunţată ulterior”.

Elaheh Mohammadi, o jurnalistă la cotidianul Ham Mihan, este una dintre cele două jurnaliste încarcerate din cauză că au acoperit decesul, la 16 septembrie, al lui Mahsa Amini, o tânără iraniancă kurdă arestată de Poliţia Moravurilor care o acuza de încălcarea codului vestimentar al Republicii islamice, care obligă femeile să poarte văl în public.

Ea a fost arestată la 29 septembrie, după ce s-a dus la Saghez, în privincia Kurdtstan, unde au avut loc funeraliile şi o primă manifestaţie.

Colega sa Niloufar Hamedi, în vârstă de 30 de ani, de la ziarul reformist Shargh, a fost arestată cu câteva zile mai înainte, după ce s-a dus la spitalul în care Mahsa Amini se afla în comă, după care a murit.

Procesul acestei fotojurnaliste urmează să înceapă marţi, anunţa săptămâna trecută autoritatea judiciară.

Cele două jusrnaliste au fost acuzate, la 8 noiembrie de ”propagandă” împotriva Pepublicii islamice şi de conspiraţie împotriva securităţii naţionale - acuzaţii care pot fi pedepseite cu moartea.

Sute de persoane, inclusiv membri ai forţelor de ordine, au fost ucise, iar alte mii au fost arestate în timpul manifestaţiilor - care au avut loc în octombrie şi noiembrie -, după care au diminuat.

Şapte bărbaţi au fost executaţi, după ce au fost găsiţi vinovaţi de implicare în contestare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.