Nigerul a acceptat o mediere a Algeriei, care le-a propus militarilor care au preluat puterea în Niger ”un plan de tranziţie de şase luni”, a anunţat Ministerul algerian de Externe, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Guvernul algerian a primit, pe canalul Ministerului nigerian de Externe, o acceptare a medierii algeriene vizând promovarea unei soluţii politice a crizei din Niger”, a anunţat luni într-un comunicat ministerul.

Preşedintele algerian Abdelmadjid Tebboune l-a însărcinat pe şeful diplomaţiei Ahmed Attaf, ”să se ducă la Niamey cât mai rapid pentru a începe negocieri (...) cu toate părţile implicate”, anunţă ministerul.

Algerul a propus în august negocieri politice ”timp de maximum şase luni (...) cu participarea şi aprobarea tuturor părţilor din Niger, fără excluderi”, sub tutela unei ”Autorităţi Civile conduse de către o personalitate de consens şi acceptată de toate părţile clasei politice”, care să conducă la o ”restabilire a ordinii constituţionale în ţară”.

Algerul consideră că ”acceptarea iniţiativei algeriene susţine opţiunea rezolvării politice acestei crize şi deschide calea obţinerii condiţiilor care să permită depăşirea ei paşnică în interesul Nigerului şi al întregii regiuni”, subliniază Ministerul de Externe.

Nigerul este guvernat, de două luni de către un regim militar care a ajuns la putere în urma unei lovituri de stat care l-a răstunat de la putere pe preşedintele Mohamed Bazoum.

AVOCAŢII LUI BAZOUM DEPUN PLÂNGERE ÎMPOTRIVA AUTORILOR PUCIULUI

Mohamed Bazoum a fost răsturnat de la putere printr-o lovitură de stat militară la 26 iulie şi este deţinut de atunci.

Avocaţii săi au anunţat că au depus o plângere, la Miamey, împotriva autorilor loviturii de stat militare şi sesizarea Consiliului ONU al Drepturilor Omului.

Această plângere, pe care AFP scrie că a consultat-o luni, îl vizează pe generalul Abdourahamane Tiani, noul om puternic în Niger, şi pe ”toţi ceilalţi” cu privire la ”atentat şi complot împotriva autorităţii statului, crime şi delicte comise de către funcţionari şi arestări şi sechestrări arbitrare”.

29 DE MILITARI UCIŞI ÎNTR-UN NOU PRESUPUS ATAC JIHADIST

Douăzeci şi nouă  de militari au fost uciţi într-un atac, în vestul Nigerului, cel mai sângeros de la preluarea puterii de către militari în această ţară subminată de violenţe jihadiste, a anunţat în noaptea de luni spre marţi Ministerul nigerian al Apărării.

”Un detaşament al forţelor de securitate a fost vizat de un atac complex la nord-vest de Tabatol, în care aproximativ 100 de terorişti au combinat folosirea unor dispozitive explozive şi vehicule kamikaze”, se arată într-un comunicat citit la televiziunea naţională.

În total 29 de militari ”au căzut ca eroi”, iar un doliu naţional pe o perioadă de trei zile urmează să fie decretat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.