Junta din Myanmar a eliberat sâmbătă 23.184 de deţinuţi din închisorile din întreaga ţară, însă e puţin probabil ca între ei să se numere disidenţi arestaţi de la începutul lunii februarie, când armata a preluat puterea. Măsura a fost luată în contextul amnistiei de Anul Nou, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului penitenciarelor pentru Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sâmbătă este prima zi din Anul Nou tradiţional în Myanmar şi ultima dintre cele cinci zile de sărbătoare marcată prin vizite la templele budiste şi prin petreceri în stradă.

Activiştii pro-democraţie au cerut ca festivităţile de anul acesta să fie anulate şi, în schimb, oamenii să se concentreze pe campania de restabilire a democraţiei după ce armata a înlăturat guvernul ales al lui Aung San Suu Kyi, laureată cu premiul Nobel pentru Pace.

Suu Kyi se numără între cei 3.141 de oameni arestaţi în legătură cu lovitura de stat din 1 februarie, potrivit Assistance Association for Political Prisoners (AAPP).

„Aceşti deţinuţi sunt, în majoritate, de dinainte de 1 februarie, dar sunt şi unii care au fost închişi ulterior”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului penitenciarelor.

Întrebat dacă între cei eliberaţi se află şi persoane care au fost arestate în timpul protestelor, el a răspuns că nu are detalii.

În timp ce armata eliberează miile de deţinuţi, are mandate pentru 832 de persoane în legătură cu protestele, a semnalat AAPP. Între acestea, 200 de persoane, inclusiv actori şi cântăreţi care au criticat lovitura militară, sunt căutate sub acuzaţia de încurajare a disidenţei, ceea ce le poate aduce o pedeapsă cu până la 3 ani de închisoare.

Doi dintre ei, regizoarea Christina Kyi şi actorul Zenn Kyi, au fost reţinuţi sâmbătă pe aeroportul din principalul oraş, Yangon, de unde încercau să plece spre Bangkok, a scris site-ul Irrawaddy.

De la 1 februarie, când armata a preluat puterea acuzând fraudarea alegerilor din toamnă, au izbucnit protestele în întreaga ţară. Oamenii au cerut, zilnic, restabilirea democraţiei, sfidând restricţiile de circulaţie şi adunare, iar 728 de persoane au fost ucise în demonstraţiile în care forţele de ordine au intervenit violent, potrivit  AAPP

Liderii politici, inclusiv membri ai Parlamentului care au fost înlăturaţi, au anunţat vineri formarea unui Guvern de Unitate Naţională (NGU). 

NGU susţine că are autoritate politică legitimă şi a cerut recunoaşterea internaţională.

Vice-preşedintele nou anunţatului guvern, Duwal Sheila, avocat etnic kachin, a spus într-un mesaj de Anul Nou că drumul spre înlocuirea conducerii militare va fi dur.

Mai mulţi oameni au ieşit pe străzi în al doilea mare oraş al ţării, Mandalay, în sprijinul NGU, a scris presa locală, care a precizat că au existat confruntări violente între armată şi insurgenţi din minorităţi etnice în nordul şi estul ţării.

Sâmbătă, luptători ai Kachin Independence Army au atacat o bază aeriană din nord cu proiectile, unul dintre acestea lovind o casă dintr-un sat apropiat, iar o persoană a fost rănită, a anunţat agenţia de presă Mizzima.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.