Junta birmană a procedat la executarea a patru deţinuţi - inclusiv un fost deputat din partidul fostei conducătoare civile Aung San Suu Kyi - anunţă luni o publicaţie de stat, în pofida faptului că pedeapsa cu moartea nu a mai fost aplicată de decenii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Condamnaţii - inclusiv un activist în favoarea democraţiei - au fost acuzaţi de ”fapte de teroare brutale şi inumane”, potrivit Global New Light of Myanmar. .

Potrivit Jurnalului Oficial, execuţiile au avut loc conform ”procedurilor închisorii”, fără să precizeze nici cum şi nici când au fost efectuate.

Execuţiile juntei birmane constituie ”un act de cea mai mare cruzime”, a denunţat luni ONG-ul de apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW).

”Statele membre ale Uniunii Europene (UE), Statele Unite şi alte guverne este necesar să arate juntei că că va avea de dat socoteală pentru acste crime”, subliniază Elaine Pearson, directoarea HRW Asia Elaine Pearson, în contextul în care Myanmarul nu a mai aplicat pedeapsa cu moarte de peste 30 de ani.

După lovitura de stat militară de la 1 februarie 2021, Myanmarul a condamnat la pedeapsa cu moartea zeci de opozanţi ai juntei.

Un fost deputat din Partidul Liga Naţională a Democraţiei (LND) al lui Aung San Suu Kyi, Phyo Zeya Thaw, a fost arestat în noiembrie şi a fost condamnat la pedeapsa cu moartea în ianuarie, acuzat de încălcarea legii antiteroriste.

Un pionier al hip-hop-ului în Myanmar, care critica armata la începutul anilor 2000, a fost încarcerat în 2008, acuzat de apartenenţă la o organizaţie ilegală şi deţinere de devize străine.

El a obţinut un mandat de deputat în alegerile din 2015, în timpul tranziţiei lansate de către puterea militară şi unui guvern civil.

Junta îl acuza de faptul că a orchestrat atacuri împotriva regimului - şi anume un atac vizând un tren în care au fost ucişi poliţişti, în august, la Yangon.

Kyaw Min Yu, în vârstă de 53 de ani, alias ”Jimmy”, era un scriitor şi opozant vechi al armatei, celebru prin rolul pe care l-a jucat în revolta stundeţească din 1988 împotriva juntei de la acea vreme.

El a fost arestat în octombrie şi a fost condamnat la moarte în ianuarie.

Ceilalâi doi deţinuţi executaţi sunt doi bărbaţi, acuzaţi de faptul că au ucis o femeie pe care osuspectau că ar fi o informatoare a juntei.

Junta a anunţat luna trecută că intenţionează să execute aceste persoane şi a fost vizată de un val de critici internaţionale.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a denunţat ”o încălcare flagrantă a dreptului la viaţă, la libertate şi la securitate al persoanelor”.

Ultima execuţie capitală în Myanmar a avut loc în 1988, potrivit unui raport întocmit de către experţi ONU în iunie, care înregistra 114 condamnări la moarte după lovitura de stat militară.

Aceşti experţi ONU au subliniat că legea marţială le acorda militarilor posibilitatea să pronunţe pedeapsa cu moartea cu privire la 23 de ”infracţiuni vagi şi cu o definiţie largă” - iar în practică împotriva oricui critică puterea.

Ei au avertizat că execuţiile s-ar putea accelera, în cazul în care comunitatea internaţională nu reacţionează.

Armata, care se află la putere, continuă o reprimare sângeroasă a opozanţilor.

Peste 2.000 de civili au fost ucişi, iar alţi peste 15.000 au fost arestaţi după puci, potrivit unui ONG local.

Junta este acuzată de genocidul rohingya.

În 2017, peste 740.000 de membri ai acestei minorităţi musulmane s-au refugiat în tabere improvizate în Bangladesh, din calea unor atrocităţi ale militarilor brmani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.