Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un judecător federal însărcinat să stabilească pedeapsa unui fost consilier pe probleme de securitate naţională al lui Donald Trump, Michael Flynn, într-un caz desprins din ancheta cu privire la o posibilă complicitate între echipa de campanie a lui Trump şi Rusia în vederea alegerilor prezidenţiale din 2016, după ce l-a acuzat marţi că a trădat Statele Unite şi a aemninţat să-l condamnae la o pedeapsă dură pentru că a minţit cu privire la contactele sale cu Rusia, relatează Reuters şi AFP.

Avocaţii lui Flynn i-au cerut judecătorului Emmet Sullivan un răgaz care să-i permită să-şi finalizeze cooperarea îmn ancheta rusă coordonată de către procurorul special Robert Mueller, scrie Reuters

O nouă şedinţă în vederea stabilirii pedepsei nu a fost stabilită, potrivit Reuters.

”Eraţi un agent neînregistrat în serviciul unei puteri străine, în timp ce serveaţi drept consilier al Securităţii Naţionale”, a subliniat judecătorul Emmet Sullivan de la Tribunalul Federal din Washington, într-o audiere menită să stabilească pedeapsa lui Flynn, relatează AFP.

”Putem să considerăm că acest lucru aduce atingere a tot ceea ce reprezintă drapelul. Putem considera că v-aţi vândut ţara”, a continuat magistratul, după care şi-a declarat ”dezgustul” şi ”dispreţul” faţă de acuzat.

Fostul general, în vârstă de 60 de ani, a pledat vinovat, în 2017, că a minţit FBI, cu privire la conversaţiile sale cu ambasadorul Rusiei în Statele Unite Serghei Kisliak, după victoria miliardarului republican. El a acceptat, de asemenea să coopereze cu justiţia.

În schimnb, el nu a fost urmărit cu privire la faptul că a efectuat operaţiuni de lobby în profitul Turciei, fără să se fi declarat, aşa cum impune legea, la registrul agenţilor în serviciul unei puteri străine.

Doi dintre foştii săi asociaţi au fost inculpaţi, în schimb, luni, de justiţia americană, cu privire la faptul că au susţinut eforturi ale Ankarei în vederea obţinerii extrădării predicatorului Fethullah Gülen, exilat în Statele Unite, după ce a devenit oaia neagră a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

”NOROC”

În privinţa sperjurului său, Michael Flynn riscă o pedeapsă de cel mult şase luni de închisoare.

La începutul lui decembrie, procurorul special Robert Mueller, însărcinat cu ancheta cu privire la o eventuală complicitate între Moscova şi echipa de campanie a lui Donald Trump în 2016, i-a lăudat ”ajutorul substanţial” şi a recomandat o pedeapsă fără detenţie.

Judecătorul Sullivan, care pare înclinat să fie sever, a suspendat şedinţa înainte să anunţe amânarea.

Într-un tweet matinal, Donald Trump i-a urat ”noroc” fostului său consilier. ”Ar fi interesant să vedem ce are de spus, în pofida presiunii exercitate asupra lui”, a adăugat el, subliniind din nou că nu a existat o ”complicitate” între Kremlin şi anturajul său.

Locatarul Casei Albe, tot mai iritat de această anchetă rusă tentaculară, denunţă neîncetat o ”vănătoare de vrăjitoare”.

Robert Mueller, care anchetează de 18 luni cu privire la ingerinţe ruse în alegerile prezidenţiale din 2016, nu a făcut încă toate cărţile şi nimic nu permite să se spună, în acest stadiu, că a existat o înţelegere între Moscova şi echipa lui Trump.

Însă mai mulţi foşti consilieri ai magnatului în domeniul imobiliar, între care fostul său avocat personal Michael Cohen, au fost condamnaţi în legătură cu fapte descoperite în marja investigaţiilor sale, ceea ce dă senzaţia unui candidat cu un anturaj rău.

Iar procurorul Mueller a prezentat, prin documentele sale judiciare, un tablou al contactelor multiple între ruşi şi apropiaţi ai lui Donald Trump.

”AMBUSCADĂ”

Michael Flynn, cunoscut prin indulgenţa sa faţă de Rusia, a fost consilier al candidatului Trump, iar apoi consilier pe probleme de securtate naţională al preşedintelui timp de 22 de zile. El a fost inculpat în decembrie 2017, cu privire la faptul că a minţit în legătură cu contactele sale ruse.

Odată cu apropierea audierii, avocaţii săi au argumentat că a fost împins să comită această greşeală de către anchetatori FBI care, la interogarea sa, nu l-au avertizat că minciuna este o infracţiune.

Însă procurorul Mueller a respins această încercare de a-i minimaliza responsabilitatea. ”Un consilier al Securităţii Naţionale, fost şef al unei agenţii de informaţii şi general în retragere, care a servit 33 de ani în forţele armate, ştie că nu trebuie să-i mintă pe agenţii federali”, a scris el.

Strategia avocaţilor lui Michael Flynn - care păreau să revină asupra acordului prin care a pledat vinovat - pare că l-a iritat pe judecătorul Sullivan.

În paralel, ea a fost alimentată de discursul lui Donald Trump, care nu încetează să-l acuze pe procurorul special că-i împinge pe martori să mintă. O purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a apreciat marţi că Michael Flynn a căzut într-o ”ambuscadă” şi că FBI nu a ”respectat protocoalele”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.