Un judecător neozeelandez a dispus vineri expertizarea psihiatrică a adeptului supremaţiei albilor care a comis atacul armat în două moschei la Christchurch şi şi-a difuzat în direct masacrul, pentru a se stabili dacă poate fi judecat de 50 de crime, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Australianul Brenton Tarrant, în vârstă de 28 de ani, urmează să fie examinat de doi experţi medicali pentru a se afla ”dacă este în măsură să fie judecat sau dacă este dement”, a decis judecătorul Cameron Mander în cursul unei scurte audieri la Christchurch, unde australianul este inculpat de 50 de crime şi 39 de tentative de crimă în aceste atacuri armate.

Tarrant a compărut printr-o legătură video din închisoarea de înaltă securitate din Auckland, unde este deţinut la izolare, după ce a fost arestat la puţin timp după masacru.

Suspectul a rămas nemişcat în timpul întregii audieri.

Tribunalul nu l-a întrebat dacă intenţionează să pledeze vinovat sau nevinovat.

Presa are de-acum interdicţia să-l filmeze sau fotografieze pe inculpat.

Mai mulţi membri ai familiilor unor victime erau prezenţi la tribunal.

”Vreau doar să văd ce are de spus, ce fel de sentiment are, emoţia (sa), pentru a vedea care este reacţia sa, bună sau rea”, a declarat în sala tribunalului, la postul neozeelandez de radio, Yama Nabi, al cărei tată, în vârstă de 71 de ani, a fost ucis în masacru.

Viitoarea audiere este prevăzută la 14 iunie.

La 15 martie, Brenton Tarrant, în vârstă de 28 de ani, a ucis 50 de credincioşi în două moschei în acest mare oraş de pe Insula de Sud şi a difuzat în direct imaginile carnagiului, pe Facebook.

Atacatorul l-a concediat pe avocatul său desemnat din oficiu, după prima audiere, la 16 martie, ceea ce a alimentat temeri cu privire la faptul că vrea să se apere singur şi să se servească de proces ca de o platformă de propagandă.

Însă doi avocaţi din Auckland, Shane Tait şi Jonathan Hudson, au fost prezenţii în timpul audierii pentru a-l reprezenta.

SUPRAVEGHEAT PERMANENT

Premierul neozeelandez Jacinda Ardern a repetat în mai multe rânduri că masacrul de la Christchurch este un ”atentat terorist”.

Ministerul Public ar putea să vrea să-l califice pe inculpat drept terorist, pentru a arăta că extremistul de dreapta este la fel de periculos ca un extremist islamist.

Administraţia penitenciară a dezvăluit luna trecută că Tarrant este separat de alţi deţinuţi şi că poate fi supravegheat permanent, în mod direct de către gardieni de la închisoare sau video.

El nu are acces la televiziune, radio, ziare şi nu are dreptul la vizite.

În cazul unei condamnări, potrivit presei locale, este posibil să rămână la izolare, pentru a nu fi supus unor represalii de către codeţinuţi, majoritatea polinezieni.

Potrivit ultimului bilanţ prezentat de autorităţi, 24 de persoane sunt în continuare spitalizate, între care patru în stare critică. Între aceste din urmă victime se află o fată în vârstă de patru ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.