Judecătoarea procesului în care fostul preşedinte american Donald Trump este judecat cu privire la încercări de a răsturna rezultatul alegerilor prezidenţiale americane din 2020 i-a interzis să facă vreun comentariu public cu privire la procurori, personalul tribunalului şi martori, şi a respins din nou o cerere de amânare a procesului, care urmează să înceapă la 4 martie 2024, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătoarea Tanya Chutkan a dat câştig de cauză, după o şedinţă de două ore la un tribunal din Washington, unei cereri în acest sens a procurului special Jack Smith, el însuşi ţinta unor atacuri ale lui Donald Trump pe reţele de socializare, în care îl cataloghează drept ”ţicnit”, iar pe colegii săi drept ”derbedei”.

”Acest lucru nu va fi permis niciunui alt inculpat şi nu voi permite acest lucru în acest dosar”, a declarat judecătoarea, care şi-a anunţat hotărârea scrisă, în care vizează atât acuzarea cât şi apărarea, şi care urma să fie publicată ulterior.

Ea a respins o cerere acuzării cu privire la critici vizând capitala federală şi populaţia acesteia sau administraţia lui Joe Biden, inclusiv Departamentul Justiţiei, pe care Trump îl prezintă drept ”departamentul injustiţiei”.

Candidatura în alegerile prezidenţiale din 2024 ”nu îi dă un cec în alb să defăimeze funcţionari care îşi fac pur şi simplu treaba”, a subliniat judecătoarea.

În timpul dezbaterilor, ea a citat în mai multe rânduri critici virulente publicate de către inculpat pe reţele de socializare, în care o vizează atât pe ea, cât şi Washingtonul şi locuitorii capitalei, din rândul cărora urmează să fie selectaţi juraţii în viitorul proces.

Ea a ascultat cele două părţi, pe rând, pentru a stabili ce fel de comentarii să interzică sau să aprobe.

Ea i-a permis lui Donald Trump să-şi atace fostul vicepreşedinte Mike Pence - pe plan politic -, dar nu cu privire la statutul său de potenţial martor în acest dosar.

Magistrata a respins din nou cereri ale apărării de amânare a procesului, care urmează să înceapă la 4 martie 2024.

”Acest proces nu se va supune calendarului electoral”, a subliniat ea.

”O soluţie simplă ar fi ca acest proces să aibă loc după alegeri şi să rezolve problema”, a pledat un avocat al lui Donald Trump, John Lauro.

Procurorul Molly Gaston a subliniat, din partea acuzării, asupra riscului ca ”procesul să aibă loc în piaţa publică şi nu în acest tribunal” şi a al unei ”poluări a juriului înainte de a fi constituit”.

Judecătoarea Chutkan a respins în septembrie o cerere a avocaţilor fostului şef al statului de a se recuza, reafirmându-şi imparţialitatea.

Donald Trump, care se află în campanie în vederea ocupării fotoliului de la Casa Albă, îşi atribuie problemele în justiţie administraţiei democrate a preşedintelui Joe Biden, cu care s-ar putea întâlni din nou în 2024 pentru o revanşă faţă de alegerile din 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.