Judecătoarea Amy Coney Barrett a fost confirmată de Senat la Curtea Supremă a Statelor Unite, o victorie pentru preşedintele Donald Trump cu o săptămână înaintea alegerilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coney Barrett a fost votată cu 52 - 48 în funcţia de judecător la Curtea Supremă. 

Judecătoarea în vârstă de 48 de ani a depus jurământul, luni seară, la Casa Albă, alături fiindu-i preşedintele Trump, recent întors din Pennsylvania.

 

În organismul judicial american, majoritatea este acum conservatoare.

Un singur republican, senatoarea Susan Collins, care face eforturi pentru a fi realeasă în Maine, a votat luni seară împotriva nominalizării preşedintelui.

Coney Barrett este al treilea judecător numit de preşedintele republican, după Neil Gorsuch, în 2017, şi Brett Kavanaugh, în 2018.

Judecătoarea din Indiana ocupă acum locul rămas vacant după moartea judecătoarea Ruth Bader Ginsburg, personalitate liberală care a murit luna trecută din cauza unui cancer.

La ceremonie, Trump a spus: „Aceasta este o zi importantă pentru America, pentru Constituţia Statelor Unite şi pentru statul de drept corect şi imparţial”.

„Ea este unul dintre cei mai strălucitori jurişti din ţara noastră şi va face o dreptate extraordinară la cea mai înaltă curte de pe teritoriul nostru”, a adăugat preşedintele.

Judecătorul Clarence Thomas de la Curtea Supremă, conservator, a oficiat ceremonia.

Barrett a spus: „Un judecător declară independenţă nu doar faţă de Congres şi de preşedinte, dar şi de crezurile personale care ar putea să o mişte. Jurământul judecătoresc captează esenţa datoriei judecătoreşti: statul de drept trebuie să deţină mereu controlul”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.