Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell efectuează joi o vizită la Moscova, într-un context tensionat, cu scopul de a sonda voinţa cooperării Kremlinului, în pofida refuzului acestuia de a da curs cererilor de eliberare a opozantului politic Aleksei Navalnîi, condamnat marţi la aproape trei ani de închisoare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Borrell urmează să stea în capitala rusă până la 6 februarie.

El a cerut să-l vadă pe opozantul politic condamnat şi să se întâlnească cu reprezentanţi ai societăţii civile.

Spaniolul ştie că va avea o întâlnire dificilă cu omologul său rus Serghei Lavrov.

Moscova refuză orice amestec în afacerile sale interne şi i-a avertizat pe europeni să nu condiţioneze viitorul relaţiei lor cu Rusia de soarta opozantului.

Josep Borrell nu-şi face iluzii. ”Nu voi obţine, fără îndoială, eliberarea lui Aleksei Navalnîi”, declara el luni.

Mandatul lui Josep Borrell a fost finalizat miercuri, după ce mai multe state membre UE şi Parlamentul European (PE) şi-au exprimat rezerva cu privire la oportunitatea acestei vizite.

Unele dintre aceste state vor să impună sancţiuni Rusiei pentru a obţine eliberarea lui Navalnîi.

Miniştri de Externe din UE urmează să discute la 22 februarie rezultatul acestei misiuni şi să prezinte opţiuni liderilor europeni, care se reunesc la sfârşitul lui februarie, înaintea unui summit consacrat relaţiei cu Rusia, la sfârşitul lui martie.

”Europenii iau în calcul concluziile pe care le pot trage după această vizită”, anunţa miercuri şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian.

”Noi sancţiuni nu sunt excluse”, a avertizat, la rândul său, Germania.

În cadrul misiunii sale, Josep Borrell vrea să abordeze mai multe subiecte în domeniul securităţii, precum situaţia în Ucraina, Caucaz, Siria, Libia sau Africa.

El doreşte de asemenea să discute despre lupta împotriva modificărilor climatice şi despre Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.