Papa Francisc, care a început marţi un turneu în Africa, a denunţat "otrava lăcomiei" care determină conflictele din Africa, spunând că lumea bogată trebuie să realizeze că oamenii sunt mai preţioşi decât mineralele din pământul de sub ei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Papa şi-a început turneul în Africa - continent curtat diplomatic în ultima vreme atât de Rusia, cât şi de Statele Unite - cu o vizită în Republica Democrată Congo. Aici, câteva zeci de mii de oameni l-au aclamat entuziaşti pe sfântul părinte în timp ce acesta s-a deplasat cu papamobilul de la aeroport către capitala Kinshasa. Dar atmosfera veselă, una dintre cele mai vibrante întâmpinări de care Papa a avut parte în timpul călătoriilor sale în străinătate, a devenit sumbră atunci când suveranul pontif, în vârstă de 86 de ani, a vorbit cu demnitarii de la palatul prezidenţial, notează Reuters.

Papa Francisc a condamnat "formele teribile de exploatare, nedemne de umanitate" din Congo, unde vastele bogăţii minerale au alimentat războiul, strămutarea populaţiei şi foametea. "Jos mâinile de pe Republica Democrată Congo! Jos mâinile de pe Africa! Nu mai sufocaţi Africa: nu este o mină care să fie secătuită sau un teren care să fie jefuit", a spus Papa Francisc.

Aproximativ jumătate din populaţia de 90 de milioane de locuitori din Republica Democrată Congo este romano-catolică, iar Biserica joacă un rol crucial în administrarea şcolilor şi a unităţilor sanitare din această ţară întinsă din Africa Centrală, precum şi în promovarea democraţiei.

Congo are unele dintre cele mai bogate zăcăminte de diamante, aur, cupru, cobalt, staniu, tantal şi litiu din lume, dar acestea au alimentat conflictul dintre miliţii, trupele guvernamentale şi invadatorii străini. Mineritul a fost, de asemenea, asociat cu exploatarea inumană a lucrătorilor, inclusiv a copiilor, şi cu degradarea mediului.

Papa a criticat ţările bogate pentru că ignoră tragediile care se petrec în Congo şi în alte părţi ale Africii.

"Este o tragedie că aceste pământuri, şi în general întregul continent african, continuă să suporte diverse forme de exploatare", a spus papa, citindu-şi discursul în italiană în timp ce stătea aşezat. Oamenii care ascultau o traducere în franceză au aplaudat în mod repetat. "Otrava lăcomiei a mânjit cu sânge diamantele sale", a adăugat el, referindu-se în special la Congo.

Se estimează că 5,7 milioane de persoane sunt strămutate în Congo şi 26 de milioane se confruntă cu foamete severă, în mare parte din cauza impactului conflictului armat, potrivit Naţiunilor Unite.

"Există impresia că practic, comunitatea internaţională s-a resemnat în faţa violenţelor care devorează Congo. Nu ne putem obişnui cu vărsarea de sânge care a marcat această ţară timp de decenii, provocând milioane de morţi", a spus Papa Francisc.

Programată iniţial pentru luna iulie a anului trecut, călătoria papei a fost amânată din cauza afecţiunii cronice la genunchi de care suferă sfântul părinte. Iniţial, Papa Francisc plănuise să se deplaseze la Goma, în estul Congo, dar această escală a fost anulată din cauza unei reizbucniri a luptelor dintre rebelii M23 şi trupele guvernamentale.

Miercuri, Papa Francisc urma să celebreze o slujbă pe aeroportul din Kinshasa, la care erau aşteptate să vină peste un milion de persoane. De asemenea, el se va întâlni cu victimele violenţelor din estul ţării.

Papa Francisc va rămâne în Kinshasa până vineri dimineaţă, când va zbura spre Sudanul de Sud, o altă ţară africană care se confruntă cu conflicte şi sărăcie. În premieră, el va fi însoţit pentru această etapă a turneului său de arhiepiscopul de Canterbury, liderul comunităţii anglicane globale, şi de moderatorul Bisericii Scoţiei. Liderii religioşi au descris vizita lor comună drept un "pelerinaj al păcii" în cea mai tânără naţiune din lume.

Sudanul de Sud şi-a câştigat independenţa în 2011 faţă de Sudanul predominant musulman, după decenii de conflict. Doi ani mai târziu, conflictul interetnic a degenerat într-un război civil care a ucis 400.000 de persoane. Un acord încheiat în 2018 a pus capăt celor mai grave lupte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.